Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”En ursäkt är alltid bra, men det är ändå bara ord”

 
Sala Pride 2019
Visa alla artiklar

För det första vill jag klargöra att när jag skrev insändaren Alsiö refererar till, visste jag bara om skrivelsen till kommunstyrelsen, inte att en ursäkt gått ut till Föreningen Sala Pride. Som jag skrev på min Facebooksida: ”Bra gjort, det är ett steg på vägen. Vägen är dock lång till att återfå förtroendet.”

Att en företrädare för Missionskyrkan på detta sätt ondgör sig över mig i min roll som politiker tror jag är ett ganska så stort snedsteg från den vägen.

Hela den här händelsen har flera dimensioner. Det är kommunpolitik eftersom kommunen i allra högsta grad är inblandad. Jag är oppositionspolitiker och som sådan är det min plikt att ifrågasätta de styrande. Några ”politiska poäng” vet jag just inte om det blivit av detta. Personliga poäng kanske, eftersom jag också är HBTQ-person. Det är den andra dimensionen. Att synliggöra HBTQ-personers situation, att vara ett språkrör, att vara öppen med den jag är, det är något jag alltid bär med mig. Som politiker så väl som privatperson. Jag reagerar – och agerar. ”Vem skall jag sända, och vem vill vara vår budbärare? Och jag sade: Se, här är jag, sänd mig.” (Jesaja 6:8)

I otaliga samtal, mejl och meddelanden har jag fått veta hur illa berörda och skakade människor blivit av det som hänt. Det är ytterligare en dimension - det mänskliga och medmänskliga. Det verkar inte som att Alsiö riktigt förstår att Missionskyrkans agerande har sårat människor djupt. En handling kan aldrig göras ogjord och den sätter sina spår. Att be om ursäkt är alltid bra, men det är ändå bara ord. Det är i hur du sedan agerar den uppriktiga ursäkten kan bäras fram, det är med de gärningarna förtroendet kan börja öka.

Enligt artikeln där vi först kunde läsa att Missionskyrkan backar, funderar församlingen på att gå och se föreställningen ”Komma ut”; jag uppmuntrar verkligen till det och till att samtala med Sala Pride. ”Den förståndiges hjärta förvärvar kunskap, och de visas öron söker kunskap” (Ordspråksboken 18:15) Kunskap är essentiellt för förståelse och förståelse skapar gynnsammare förutsättningar för respekt.

Det är, enligt min mening, den vägen Missionskyrkan behöver gå. Det är också den inriktning Sala kommun måste ta, vilket jag propagerat för flera gånger. Om så sker kan det hela kanske få positiva följder trots allt; ett öppnare klimat och en bättre situation för HBTQ-personer i Sala kommun. Det skulle vi alla vinna på.

Johanna Ritvadotter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel