Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett litet inlägg om skolan

Twitterprofilen Linnea Lindquist har granskat Salas kommande skolbudget och det är en dyster läsning för alla oss som bor i Sala.

20 miljoner skall sparas på en verksamhet som, med förlov sagt, inte vältrat sig i överflöd sedan tidigare.

Hennes inlägg har spridits som en löpeld på Facebook, lokala politiker har gått i svaromål. Man skriver att än är inget klubbat utan det man lagt fram är ett förslag. Att man vill göra vad man kan för att i möjligaste mån minska effekterna av besparingen.

Våra politiker vill säkert gott. Men förstår de sig på hur skolan fungerar? Det verkar inte så. För man skriver också att man vill effektivisera skolan men att fokus naturligtvis fortsatt skall ligga på kunskap och kvalitet. Det skall fortsatt vara fokus på trygghet och välmående.

Effektivisera genom att genom att öka lärarnas undervisningstid och därmed minska den viktiga planeringstiden som behövs för att kunna genomföra väl underbyggda lektioner. Effektivisera genom att dra ner på läromedel för eleverna. Tvinga lärarna att helt förlita sig till eget material. Men samtidigt ge mindre tid till planering. Effektivisera genom att minska stödet för de allra svagaste eleverna och lämpa det arbetet i knät på lärarna. Men samtidigt ge mindre tid till stöttning och uppföljning. Effektivisera genom att dra ner på personal. Men samtidigt ha fortsatt fokus på trygghet i korridorer, på skolgårdar och i klassrum. Effektivisera genom att öka arbetsbelastningen för redan hårt pressade rektorer. Flytta dem än längre från den verksamhet och den personal som de är satta att leda.

Kunskap, kvalitet, trygghet och välmående. Det är bra ord. Samtidigt är det just det som skärs bort i de så kallade effektiviseringarna.

Jag förstår att läget i kommunen är prekärt. Jag förstår att det vänds och vrids på varenda sten. Men kalla inte det ni gör för effektivisering. Skolan är ingen fabrik som tillverkar skruv och bult. Här finns inga maskiner, ingen produktionstakt som kan ökas. Vi jobbar inte med döda ting.

Det låter fint med effektivisering, det ligger i tiden. Men vi som jobbar med människor vet ordets rätta betydelse. Vi vet hur det slår när det implementeras i välfärden. Vi kommer få se hur skolpersonal hoppar strömhopp in i väggen i försök att lösa sina uppdrag. Vi kommer få se sjunkande resultat för våra elever. Och vi kommer få se hur den psykiska ohälsan skjuter i höjden.

Det blir resultatet av effektivisering i skolan.

Sisteläraren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel