Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett museum med seriösa målsättningar

Aguélimuseet finns i Sala för att stadsläkare Carl Friberg testamenterade sin konstsamling till Nationalmuseum med formuleringen att samlingen ska visas i Sala. Det här är en ovanlig och fördelaktig donation och Sala kommun skulle kunna se det som en fantastisk tillgång, då det ökar stadens attraktivitet och gynnar besöksnäringen. Vill vi inte göra Sala till en unik plats dit folk reser eller flyttar till för att staden har speciella kvaliteter som inte finns någon annanstans?

Det finns inget konstmuseum med en permanent samling i Sverige som finansieras genom försäljning av bingolotter och som drivs av volontärer, och anledningen till detta är att det inte går. Dagens konstmuseer är levande mötesplatser för människor i alla åldrar, från olika delar av samhället. Konsten är den perfekta plattformen att mötas omkring, för den tar naturligt upp livets alla delar och erbjuder ett utrymme för ett öppet samtal och kreativt skapande, alltså en viktig byggsten i ett demokratiskt system.

Vi som jobbar på Aguélimuseet har lång erfarenhet av att arbeta med konst på museer och vi har hög ambitionsnivå. Årets verksamhet har bland annat innefattat ett stort nordiskt samarbete, inlån av konst från Sveriges ledande konstinstitutioner, föreläsningar av kunniga inom konst och vetenskap samt flera uppmärksammade utställningar.

Vi involverar det lokala och regionala kulturlivet, som exempel kan ges vårsalongen och de fantastiska ideella insatserna då Aguélimuseet var värdar till en stor europeisk konferens i våras. Elever från Salas skolor har ställt ut hos oss och för närvarande ställer Västerås konstskola ut parallellt med studenter från Kungl. Konsthögskolan. Under sommaren har grupper från när och fjärran besökt museet och uttryckt sin stora uppskattning för både museet och Sala som helhet. Det ska vi vara stolta och glada för. Allt det här har vi kunnat göra för att vi sökt statliga medel från Kulturrådet och för att vi får stöd från Sveriges Konstföreningar samt från Ett kulturliv för alla.

Vi kan hålla oss till den budget som kommunen tycker är lagom att lägga på en kulturinstitution, men om det inte läggs tillräckligt med resurser för att föra ut verksamheten till allmänheten så förlorar man lite av poängen med ett museum. Annars kan man göra som i exempelvis Torshälla, där Ebelingmuseet tillhandahålls tillräckliga resurser för att kunna genomföra bra utställningar och bedriva konstpedagogisk verksamhet av hög kvalitet. Det skulle även Sala kunna mäkta med.

Johanna Byström Sims och Helen Karlsson, intendenter Aguélimuseet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel