Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fastighetsägarna måste ta ansvar för handeln

De lokala butikernas problem har ventilerats flera gånger i SA på den senaste tiden. Fokus på orsakerna till butikernas ekonomiska problem har varit den ökande E-handeln. Kunderna kommer in i butikerna och kollar varan och sedan beställer man på nätet. Efter vad jag hört så har skohandlare börjat att ta betalt för skoprovningar om du inte köper något. Fullt förståeligt.

Samtidigt så måste de lokala handlarna verkligen fundera på de extremt stora skillnaderna på priserna på nätet och i den lokala butiken. Jag försöker att ha min gamla bil kvar trots min fantastiska pension på tolv tusen i månaden. Till besiktningen i år skulle båda strålkastarna bli utdömda för att de var helt gråa. Nya här i stan skulle kosta runt 2 500kr styck. På nätet kostade de mig 1 408 kr FÖR TVÅ i kartong från Berlin att hämtas på Coop. Den skillnaden blev för stor även för min köptrohet.

Men nu till vad jag tror är ett stort och ökande problem för affärsidkarna, och det är hyrorna. Förr i tiden ägdes de kommersiella fastigheterna av lokala företagare som hade en nära kontakt med sina hyresgäster, men nu har affärsfastigheter, även i småstäder, blivit investeringsobjekt och som köps och säljs helt utan känsla för affärsinnehavarna. Varteftersom priset trissas upp så måste också hyrorna höjas och till slut kommer man till brytpunkten för bristande lönsamhet för den lokala affären.

Jag vet att hyrorna i Sala redan nu ligger på en nivå som närmar sig storstadsnivå utan storstadens kundantal och det här går bara inte. 

Fastighetsägare på distans och riskkapitalbolag vill bara säkra sina investeringar till max men glömmer att det i slutändan blir en tom butiksyta som kommer att bli svår att hyra ut igen. 

Om inte fastighetsägarna vill ta butiksägarnas ekonomi på allvar och förstår att höjd hyra betyder ingen hyra alls så blir det svårt i framtiden.

Vi ser ju reda flera tomma butiksytor här i Sala särskilt på de gator som är svåra att parkera i närheten av eller som ligger lite avsides, 

Fastigheter måste ses som långsiktiga investeringar, annars riskerar alla städer stora tomma butiksytor i centrum.

Eric Thorsell, Möklinta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel