Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Feltänkt att lägga ner vattengympan

Sätra Brunn berömmer sig av att vara en kurort. Brunnen är verkligen en kulturhistorisk pärla som behöver värnas. Stora frivilliga insatser har under åren lagts ned för att bevara detta kulturarv.

Då är det sorgligt att nuvarande ledning för brunnen i ett kortsiktigt lönsamhetstänk beslutat porta alla grupper som i dag stärker sin hälsa genom vattengymnastik där. Det är inte ett alternativ att hänvisa till att alla är välkomna att enskilt besöka bassängen under vissa öppettider. Då har man inte förstått innebörden av vattengymnastik med kvalificerad ledare.

Att vatten och rörelse befrämjar hälsa är en del i grunduppdraget för en kurort. Att lägga ned vattengympan är därför att svika sitt kulturhistoriska uppdrag och nutida hälsoinsatser. Många av oss som är engagerade för Sätra Brunns bästa är oförstående inför detta beslut. Även om varje enskild vattengympadeltagare från bygden är mindre lönsam än tillresande spagäster ger vattengympagrupperna brunnen en säker inkomst under alla vår- och höstveckorna. Det är flera hundra tusen kronor per år.

Jag vädjar till styrelsen och brunnens vd: tänk om! Nog borde det gå att hitta lösningar som både ger utrymme för de affärsmässigt intressanta tillresande besökarna och hälsointresserade vattengympagrupper från bygden.

Lena Hjelm-Wallén

Svar direkt från Rebecca Sjödin, vd på Sätra Brunn:

Jag både förstår och respekterar besvikelsen hos de som påverkas av att vi upphör med vattengympa i Sätra Brunns varma bassäng.

Sätra Brunn har drygt 30 000 besökare årligen, och cirka 200 personer deltar i olika vattengympagrupper.

I och med att vi från årsskiftet upphör med vattengympan kan vi stänga verksamheten på måndagar och på så sätt öppna upp för fler besökare med förbättrade badtider för alla veckans övriga dagar, samtidigt som vi möjliggör för underhåll på ett sätt vi inte kan i dag när vi har öppet alla veckans dagar.

Självklart innebär detta ett ekonomiskt tapp i form av uteblivna intäkter från vattengympan, men utifrån verksamheten i stort är det ett väl avvägt beslut för att kunna utveckla kärnverksamheten in i framtiden.

Att Sätra Brunn är ett kulturhistoriskt arv att värna tycker vi alla, både vi som jobbar här och delägarna som köpte ”brunnen” vid konkursen i början av 2000-talet. Delägarna är ett antal privata eldsjälar som sedan dess drivit bolaget helt utan bidrag från varken stat, kommun eller landsting (trots att vi är utsedda till att vara ett av Sveriges Riksintressen, U17). Delägarnas mål var och är att bevara Sätra Brunn intakt, att slippa se området bli uppstyckat och sålt i mindre enheter, och de vill fortsätta möjliggöra att kulturarvet får fortleva och komma människor till del. Detta görs, utöver att leva på kommersiella intäkter från spa och konferens, även med aktiviteter riktade till allmänheten såsom midsommarfirande, sommarpubar med levande musik (med frivillig utträdesavgift), fri tillgång till våra parker och aktiviteter i vår kyrka med mera.

Vi fortsätter att hälsa människor välkomna till vårt fantastiska Sätra Brunn!

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel