Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fler fimpburkar på gator och torg

Jag är rökare. Jag förstår att folk inte har förståelse för det. Det stora problemet är fimparna som slängs på marken, och jag håller med om att det är ett problem. Jag letade efter information om rökning i största allmänhet. Till exempel det här med punktskatter.

Fordonsskatt: 13.1 miljarder kr

Tobaksskatt: 12.3 miljarder kr

Flygskatt: 1.2 miljarder kr

Det är häpnadsväckande!

Staten får in ganska mycket pengar på tobaksmissbruk. Då kan jag tycka att det borde finnas pengar till fler fimpburkar på stadens gator och torg. Nu kommer säkert någon att ta upp klassikern att rökare kostar samhället pengar i sjukvården, men det är inte riktigt så.

Jag har knäskador som jag ådrog mig när jag arbetade (och betalade skatt) som ljudtekniker på turné. Skadorna skulle repareras med operation för några år sedan. Det lustiga var att i processen inför operationen så var det först i sista mötet som man frågade om jag rökte, och eftersom att jag röker så sa jag det. Så det blev ingen operation. Jag skulle givetvis inte sagt att jag röker, men jag har så svårt att ljuga.

Men i alla fall! Med tanke på att rökare betalar så sjukt mycket mer i skatt än vad flygresenärer gör så borde det finnas lite fimpburkar här och där. Ni som inte röker ser väl på siffrorna att det här är sköna nettopengar för staten?

Anders Olsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel