Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förfluten tid är oftast svår att beskriva utan källor och referenser

Det kan tyckas vara en petitess, men i det bildrika reportaget (SA 9/11) ställdes frågan beträffande nuvarande medlemmar, om vem som deltagit längst i kårens verksamhet. Här försummades att nämna Henrik Seidel, som deltagit i orkestern som trumpetare och solist sedan år 1973. Bengt Danielsson, förste trumpetare i Svenska Nationalorkestern/Göteborgs Symfoniorkester, fanns också med bland orkestermedlemmarna under denna tid.

Den nyligen avlidne vännen och musikanten, Conny Jakobsson, var med redan under 60-talet (undertecknad minns detta). Conny deltog i orkestern i mer än 50 år. Tyvärr fick han inte uppleva orkesterns 90-årsjubileum.

Lite kuriosa: i musikkårens historia finns en före detta militärmusiker, Filip Norén, dirigent åren 1936-1943, nämnd. Om jag inte missminner mig var han under sin levnad även medarbetare på SA.

Norén flyttade senare till Västerås, men behöll ledarskapet för Sala Blåsorkester. Varje vecka under flera år for han från Västerås "i ur och skur" till Sala med en så kallad "lättviktare" (motorcykel) för att leda orkesterns repetitioner och framträdanden. En verklig frejdad musikant med ansvar!

Slutligen: värna om dessa de "sista entusiasterna", en kulturskatt!

Herbert Aldenbjörk, dirigent för Sala Blåsorkester åren 1973/74 och 1985-1987

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel