Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förklara tänket med ekonomin och lärarkompetensen

Två frågor till Hanna Westman, ordförande Salas Bästa.

1. I din insändare så jämför du Salas ekonomi tre gånger med 110 kommuner som det går dåligt för. Är det ett rättfärdigande för kommunens tjänstefel i hanterandet av ekonomin? Borde man inte istället försöka lyfta fram en positiv ambition att Sala ska kliva upp bland de 180 kommunerna som har en välskött ekonomi? Min tolkning av det du säger är att det är okej att ha en dåligt skött ekonomi, eftersom över hundra andra kommuner också har det.

2. Lärare som är högskoleutbildade med lärarlegitimation och behörighet har fått gå från heltid till deltid. I förhandling med HR på kommunen så kom frågan upp om det gick att få komma upp till heltid på förskola. Svaret från HR blev att aktuell lärare inte hade kompetensen för arbete på förskola?! Hur tänker ni nu? Förklara så jag förstår.

På Sala kommuns skolor så är 40 procent av lärarna obehöriga. Det innebär att när det ska sättas betyg så är det de behöriga kollegorna till de obehöriga lärarna som betygsätter och bedömer barn som de inte har varit lärare åt. Undrar verkligen om föräldrar är medvetna om det här? Förstå vilket tidskrävande arbete som ger ett dåligt resultat.

Det här är ett problem som ligger hos rektorerna och skolnämnden som givetvis drabbar barnen negativt för deras framtid. Det här är en trend som bara föräldrarna kan bryta genom att sätta press på rektorerna. Förklara hur tänket är att sparka lärare med kompetens när det behövs lärare med kompetens. Det står nog i skollagen att lärare ska ha behörighet.

Anders Olsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel