Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förlängt kontrakt för kommunchef borde ha förankrats

Heby kommuns kommundirektör har fått förlängt anställningsavtal på ytterligare fyra år till fram till februari 2024. Beslutet har tagits enskilt av vårt kommunalråd, som enligt delegationsordningen får ta ett sådant beslut.

Hur är det möjligt att vi antagit en delegationsordning som ger en person makten att anställa kommundirektör?

Kommundirektören skall leda arbetet i att genomföra den politiska agenda som fastställts och se till att kommunen följer de mål som antagits. Inget enkelt arbete som kräver en noga utvald person i rekryteringsprocessen.

Hur kommer det sig att vårt kommunalråd tar ett sådant beslut utan att rådfråga sin kommunstyrelse? Kommunstyrelsen har regelbundna möten, men just detta har inte diskuterats på de mötena vad jag kan läsa mig till i mötesprotokollen.

Heby kommun befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge och där den SKL-rapport som genomförts på Heby kommun visar på ännu tuffare år framför oss.

SKL-rapporten visar också på en hel del meningsskiljaktigheter mellan våra politiker och tjänstemän kring nyckelfrågor.

Vi befinner oss i toppen av en högkonjunktur, och ändå har vi ekonomiska svårigheter – hur kommer ekonomin påverkas om vi skulle hamna i en lågkonjunktur?

Jag försöker förstå vad vårt kommunalråd baserat sitt beslut på, att förlänga fyra år med vår nuvarande kommundirektör. Anser hon att kommundirektören gjort ett bra arbete och lyckats? Borde inte detta ha rådfrågats i sin kommunstyrelse, för att få deras input?

Jag ställer mig frågande till varför vi i Heby kommun väljer att skriva fyraårskontrakt med chefer på tjänstemannasidan. Vi har sett rektorer som sitter på fyraårskontrakt – är det rimligt?

Kontrakten verkar också vara helt utan prestationsmål och regler om vad som händer om dessa mål inte uppnås.

Jag hade kunnat acceptera att kommunstyrelsen hade tagit ett sådant här beslut. Då hade vi i alla fall släppt in fler folkvalda i diskussionen som kunnat ge sin feedback. Jag förstår helt enkelt inte hur vårt kommunalråd resonerat.

Det är inte vilken tjänst som helst hon förlängt, utan den viktigaste tjänsten på tjänstemannasidan för vår framtida ekonomi och utveckling. Utifrån vad den rollen innebär, med dess förmåner (lön: cirka 80 000 kr per månad), skall vi kunna ställa högre krav på dess insats. Att det gått ”ok” eller liknande är inte acceptabelt. Vi måste kunna kräva mer, fler folkvalda borde ha fått framfört sin åsikt innan beslutet togs. Framförallt när vi förlänger på hela fyra år.

Philip Larsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel