Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förtig inte Stalins folkmord

Jag läste att det i sommar är en konstutställning i Stockholm om det värsta folkmordet i modern historia, förintelsen under Hitlerregimen i Tyskland. Vill på inget sätt förringa det hemska och avskyvärda som hände under det systematiska och genomplanerade avrättandet och förföljelse av stora folkgrupper.

Det är mycket bra att det inte faller i glömska. Att det dessutom finns grupperingar som totalt förnekar att förintelsen överhuvud taget ägt rum och att Auschwitz bara var en kuliss som judarna byggt upp senare övergår mitt förstånd.

Men det som också övergår mitt förstånd är att väldigt få tar upp det faktum att under Josef Stalins kommunistiska regim i Sovjetunionen utrotades och torterades säkert det tiodubbla antalet för regimen misshagliga personer. En hel generation självägande bönder bara deporterades till Gulag och liknande ställen för att sedan försvinna.

Det här görs det inga utställningar eller teaterföreställningar om. Hur många hade Kinas Mao Tse Tung ihjäl under kulturrevolutionen? Det överstiger även det mångfalt antalet som dog i koncentrationslägren eller under tvångsarbete i Hitlertyskland. Varför tar inga kulturaktivister och debattörer upp dessa folkmord till granskning och gör dokumentärserier om dem?

Jag vågar nog sticka ut hakan och påstå att det kan bero på att Lenin, Stalin och Mao fortfarande tillhör kulturelitens husgudar och därför vill man inte göra några kritiska granskningar. Inga av dessa tre diktatorer var några älskare av yttrandefrihet.

Den absolut värsta folkmördaren i modern tid procentuellt sett i förhållande till landets folkmängd är faktisk Pol Pot i Kambodja. Även han hyllades av vänstergrupper i Sverige som ett föredöme.

Jag väntar med spänning på en konstutställning som skildrar livet i Sibiriens Gulagläger under Stalintiden och Maos tvångsdeportering ut på landsbygden där maten inte räckte till så många svalt ihjäl.

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel