Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Från ord till handling i Pridefrågan

Artikel 21 av 21
Sala Pride 2019
Visa alla artiklar

Många insändare och artiklar har det blivit kring Missionsförsamlingens nekande till Sala Pride att få hålla en monolog i Missionskyrkan under Prideveckan som ägde rum 9-14 september.

Frågan debatterades så sent som den 12/9 på kommunstyrelsen utifrån att vi socialdemokrater sänt en skrivelse till kommunen.

För att alla ska få klarhet i frågan vill jag redogöra för några saker:

• Socialdemokraterna agerade i frågan eftersom kommunen har ett avtal med Missionsförsamlingen, där missionskyrkan utgör kommunens konsertlokal fram till år 2028 (avtalet löper då ut parterna emellan och för detta betalar kommunen 1,4 miljoner kronor/år).

• Vi skrev vår skrivelse då Missionsförsamlingens styrelse både bröt mot sin egen hyrespolicy och mot kommunens värdegrund om alla människors lika värde och utifrån de mänskliga rättigheterna.

• Det som då hände var att Missionsförsamlingens styrelse sände in en skrivelse till kommunstyrelsen den 31/8 efter att de fått kännedom om vår skrivelse samt den starka opinion som bildats mot dem.

• Den 12/9 var vår skrivelse och Missionsförsamlingens skrivelse uppe till behandling i kommunstyrelsen.

Förutom de uttalanden som illa berört många så ställer vi socialdemokrater också oss kritiska till är hur delar av styret har valt att hantera frågan, och då främst kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo!

Hade jag varit kommunstyrelsens ordförande hade jag omedelbart agerat genom att föra ett samtal med missionsförsamlingens styrelse. Jag hade förklarat kommunens ställningstagande i frågan och problemet kring att de inte välkomnar alla till den lokal som kommunen hyr, samt att kommunen måste kunna försäkra sig om att ingen kränks eller diskrimineras i de lokaler kommunen har hyresavtal med.

Utifrån det hade då Missionsförsamlingens styrelse fått göra ett ställningstagande gällande om de var villiga att följa både sin egen policy samt kommunens värdegrund om allas lika värde. Om inte skulle hyresavtalet inte kunna fortlöpa.

Det som nu hänt är att Missionsförsamlingen styrelse har bjudit in oss socialdemokrater till ett samtal eftersom vi krävt att situationen måste lösas med handlingar, inte bara ord.

Vi har tackat ja till denna inbjudan och hoppas på konstruktiva samtal om hur vi kommer vidare i frågan. Att viljan finns hos församlingen och dess styrelse att ställa allt till rätta ställer vi oss positiva till.

Vi vidhåller ändå att till dess att allt är utrett så bör ingen kommunalverksamhet bedrivas i Missionskyrkan.

Ulrika Spårebo (S)

Oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel