Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge en mer nyanserad bild av skolan

I Salas förskolor och skolor rör sig varje dag cirka 5000 barn och elever och nästan 1000 anställda.

Skolan och förskolan har ett viktigt samhällsuppdrag. Det som görs skall självklart granskas och ifrågasättas. Många anser sig veta hur det fungerar och vad som behöver göras för att förbättra verksamheten. I sociala medier, debattsidor och i den muntliga berättartraditionen (i folkmun kallat skvaller) ges besvärande bilder av segregation och brist på kompetens och resurser. På senare tid har Åkraskolan hamnat i fokus för sådana bilder, trots att själva kärnfrågan varit en helt annan, nämligen var en ny skola skall placeras geografiskt. Var och en har sin egen bild baserad på allt ifrån egna erfarenheter med varierande bäst-före-datum till rena rykten.

Vi sorteras, bedöms och mäts. Ibland hamnar vi högt, ibland långt ner på rankinglistorna.

Det kan vara svårt att förstå att någon överhuvudtaget vill arbeta i det kaos som beskrivs. För oss som skolledare är det dock fullt begripligt. Skolan bemannas av människor med en stark drivkraft att göra gott. Det är dessutom ett väldigt inspirerande och spännande arbete. Så ibland undrar vi som jobbar mitt i detta: vad i hela världen surrar ni om, vad menar ni?

Vårt hav är stort och djupt. På ytan ser vi förstås också utmaningar med elever som inte klarar målen, ibland problem med studiero och brist på resurser. Men vardagsarbetet består av något helt annat. Under denna yta sker ett varje dag ett kreativt och utvecklande arbete. Det är ett arbete vi är oerhört stolta över oavsett yrkeskategori eller behörighet. Uppfinningsrikedomen finner inga gränser. Vi strävar och längtar efter att ge alla de bästa förutsättningarna vi kan. Inkludering är centralt, liksom vår insikt om allas lika värde.

Vi stöttar och lär av varandra. Under ytan på det stormiga havet finns det i huvudsak framtidshopp. Vem uppmärksammar vårt arbete med medierat lärande och lärkompisar? Vårt kollegiala lärande? Lärandecirklar? Samverkan med lärosäten och Skolverket? Nätverkandet? Listan kan göras lång och allt sker under paraplyet barn- och utbildning i Sala kommun. Elever, lärare, rektorer, tjänstepersoner i barn- och utbildning, alla dessa finns på riktigt och kämpar varje dag för att alla skall nå framgång och lyckas. De har namn som Lotta, Karim, Sven och Muna. När ska dessa hjältar få arbetsro och erkännande?

Ni som ständigt sprider den ensidiga bilden av en resurssvag, stökig och bristande verksamhet gör det säkert i gott syfte. Ni vill att vår verksamhet skall få mer resurser och därmed ännu bättre kvalitet. Vi är rädda att ni faktiskt bidrar till det motsatta. Ni hårdrar, vinklar och skrämmer. Vi kämpar för att vara en attraktiv kommun att gå till skolan i, att arbeta i, bo i eller pendla till. Tro oss, det finns gott underlag för detta. Men många fler borde få chansen att upptäcka hur utvecklande och roligt det är att arbeta i vår verksamhet, att välja förskolan och skolan och i synnerhet Sala kommun.

Åkraskolan är en av dessa arbetsplatser för både personal och elever. De borde inte bli skrämda, utan lockas av de goda exemplen. Ni som vill skolan väl behöver bidra till en mer nyanserad bild. Naturligtvis ska en diskussion om utmaningar föras. Men det finns även ett ansvar att väga orden noggrant och betänka deras konsekvenser.

Anna Malmström och Eva Larsson,

Stolta rektorer på Åkra/Åby skolor och förskola

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel