Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Historien upprepar sig

När Göta kanal skulle uppfylla drömmen att frakta människor och gods på "land" utan hästar stod klar 1832 var den redan omodern. Trots ofantliga kostnader i pengar och människors slit med järnskodda träspadar kunde politikerna bara titta på när tågen tuffade runt Sverige.

Kanalen blev ett fiasko, i bästa fall ett sentida turistobjekt. Samma sak är på gång igen.

Nu ska politikerna bygga snabbjärnvägar Stockholm, Göteborg och Malmö för sisådär 300 miljarder kronor(!) och ofantliga ingrepp i naturen med enorma utsläpp från stora maskiner.

Kanske kan linjerna invigas om 30 år. Och då åker vi dörr till dörr med förarlösa bilar på redan befintliga vägar. Och flyget går på förnybart bränsle. Klart det blir så.

Vi har för vana att ta stora beslut genom att titta på situationen idag. Inte på hur det blir för barn och barnbarn. Ingenjörerna har ALLTID löst människors infrastrukturproblem, även om det ibland tar sin tid.

Så mina barnbarn: När ni är vuxna och kanske i medelåldern kan ni ta en turistsväng på snabbjärnvägar i Sverige. Och le åt oss som beslutade om den.

Och ni betalar notan.

Jan-Erik Bolle Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel