Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hyresgästföreningen är kvar i dåtida ordning

Hyresgästföreningen är kvar i den dåtida ordningen att förhandla hyrorna utifrån en självkostnadsprincip. Det försvann 2011, när lagen om allmännyttiga bostadsbolag kom till, där det ställs krav på de kommunala bostadsföretagen att agera affärsmässigt för att inte snedvrida konkurrensen på hyresmarknaden. Det gör att vi måste ta ut en hyra som genererar en rimlig avkastning på vår verksamhet. Annars finns det inga incitament för privata hyresvärdar att bedriva hyresverksamhet och bygga nya hyresrätter i Heby kommun.

Att hyresgästföreningen tycker att ”det är helt upp åt väggarna” (SA 24/2) att det endast är bostadshyrorna som ska förhandlas, förstår jag överhuvudtaget inte vad de menar med. Hebygårdar har ungefär en tredjedel av beståndet uthyrda som lokalkontrakt åt Heby kommun. Mig veterligen har hyresgästföreningen inget mandat att förhandla kommunens hyror. Det är en förhandling som sker mellan kommunen och oss om helt andra typer av både ytor och verksamhet. Men hyresgästföreningen vill inte kännas vid det, då vi kunnat visa att det är lokalkontrakten som genererar ett resultat. Så man kan säga att lokaluthyrningen subventionerar boendehyrorna. Vilket innebär att det är en indirekt skattesubventionering av hyresbostäderna.

Stefan Liljebris, vd Hebygårdar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel