Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inför direktdemokrati i kommun och region

För att verkligen kunna tillgodose att demokratin på bästa sätt fungerar och att alla röstberättigade faktiskt har möjligheten att få göra sin röst hörd, så behöver vi införa en form av direktdemokrati. Det är inte vare sig särskilt nytt eller radikalt och den representativa demokratin kan samexistera med direktdemokratin.

Det handlar om att människor får ta del av politiska propositioner och motioner innan något beslut kring det har bestämts. På till exempel kommunal nivå så får kommuninvånarna tillsammans med de förtroendevalda besluta om just en motions vara eller icke vara. Detta sker antingen genom vanlig röstning såsom vid andra val eller, företrädesvis, med hjälp av digitala medel och poströstning. Det ska såklart vara frivilligt att rösta, vissa frågor väcker möjligen inget intresse hos personen ifråga eller är för stort och komplicerat för att man ska orka ha tid att sätta sig in i det. Därför vill jag understryka vikten av att fortfarande ha professionella och halvprofessionella politiker (det är även i slutändan de som verkställer besluten).

Detta gör att vi alla kan vara del av den politiska processen, det ökar givetvis intresset samt kunskapen för och om politik och det blir en frihet, en rättighet som även blir till en skyldighet att förstå vad det är som sker i politiken och de beslut som kommer att få inverkan i allas våra liv. Det blir en positiv förändring, en förändring som behövs.

Kritikerna säger att "folk" inte förstår politik, av flera anledningar. Varför har vi då ens demokrati? Patetiska ursäkter som dessa visar bara på rädsla hos de som antingen är rädda för förändring eller hos de som inte vill förlora lite av sin makt.

Förslagsvis så införs denna form av direktdemokrati först i kommuner och regioner (före detta landsting), för att sedan kunna byggas ut på ett nationellt plan. Som ett sätt att visa framfötterna och föregå med gott exempel för framtiden borde brödrakommunerna Sala kommun och Heby kommun införa direktdemokrati tills nästkommande val 2022.

Det krävs mod att skapa förändring och förändring är livsviktigt, inte minst i en demokrati.

Pehr-Claës

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel