Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inga fler besparingar i Kulturskolan

Svar på inlägg av Socialdemokraterna.

För kommande budget 2020 fick skolnämnden en ram från kommunstyrelsen som innebar att skolan måste spara 4,5 miljoner kr. Den ramen fick skolan av Socialdemokraterna, då det var deras direktiv som gick igenom med skattehöjning och allt.

Under 2019 lever skolan med den ram som fullmäktige gav skolan 2019. Det är Allians för Salas förslag, som hade cirka 1000 kr mindre ram än S-förslaget. Det vill säga alla partier gav skolan en besparing på 25 miljoner kr (även om vissa partier verkar ha missat det). Skolan har fått 25 miljoner kr för lite, mot vad den har kostnader för idag.

Därför har besparingar genomförts under 2019. Att komma ner i ram kallas det när en enhet ska hålla en budget.

I och med att skolan skulle spara 25 miljoner kr fick Kulturskolan en mindre ram på 3 miljoner kr. Trots att de genomfört stora neddragningar redan och minskat sin personalstyrka har de i år inte lyckats komma ner i ram.

När kommunstyrelsen då tar beslut om att alla verksamhetschefer ska komma ner i ram 2019, innebär det att Kulturskolan ska fortsätta skära i sin verksamhet i höst. Vårt förslag på senaste mötet innebar att vi vill använda de 4 miljoner kr som skolan bör få tillbaka från kommunstyrelsen 2019 för att bland annat täcka det underskott som Kulturskolan nu uppvisar och på så vis stoppa ytterligare neddragningar.

Socialdemokraterna ansåg inte att det var nödvändigt som de tydliggör i sin insändare. Men det gör vi. Vi ansåg heller inte att skolan skulle få ytterligare besparingar 2020 och la därför ett budgetförslag som verksamheten hade klarat, med en tillräckligt stor ram, (utan skattehöjning). Detta stör säkert Socialdemokraterna, de hade också en höjd ram för skolan, men deras ram gav besparingar även 2020.

När vi påpekar detta anser de att direktiven kan ändras och ramen inte är satt i sten. Problemet för oss som styr är att vi måste förhålla oss till de politiska beslut som antas. Om vi får en ram måste vi redovisa hur vi når den eller tydliggöra vad vi inte vill att verksamheten skär mer. Poängen med direktivet som tas i juni är att verksamheterna ska redovisa vad de måste göra för att nå den ram som de troligtvis kommer få i november, då budgeten för 2020 antas i fullmäktige. Anledningen till direktivet är också att verksamheten ska kunna sätta igång besparingar för att anpassa sig efter en ny ram om den inte räcker till.

Hanna Westman, (Sbä)

Ordförande skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel