Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunens problem är att de skjutit utvecklingen av Mamre framför sig

Återigen står Sala inför en situation som kommunen själva har försatt sig i.

Man ignorerar åter varningssignalerna och skjuter problem framför sig, som till exempel de många års kännedom om stora mögelproblem på Åkraskolan, simhallens dåliga skick eller chansningarna med avtal. Det resulterade i Nordens största modulskola till stora kostnader, att kommunens enda simhall tvingades stänga och miljoner i böter. Nu har man faktiskt chansen att göra om och göra rätt.

Det största problemet med Åkraskolans nuvarande placering är segregationen. Slutrapporten nämner den kort:

”Det går att se en tendens i vårdnadshavarnas val av skola, att barn med utlandsbakgrund söker sig till vissa skolenheter och att barn med svensk bakgrund söker sig därifrån. Det är därför inte bara skolans närområde som avgör elevsammansättningen, utan även det fria skolvalet.”

Det här är bara ett av många problem. Att bygga en ny skola på samma plats kommer inte få problemen att försvinna. De styrande har visioner om att locka elever till skolan genom tilltalande inriktningar som även ska få folk utifrån att flytta hit. Det finns för många om och frågetecken.

Vad händer om de misslyckas med att locka hit nya invånare? Var kommer de nyinflyttade att bosätta sig, på Åkra eller i utvecklingsområdena? Om Åkraskolan byggs upp på samma plats som idag och ännu större, hur hårt kommer man då att styra i vilken skola Salas elever ska gå i? Tänker de frångå närhetsprincipen eller hur ska de få en jämnare mix av elever? Vad kommer att hända när de andra skolorna byggs i våra utvecklingsområden? Kommer vårdnadshavare ha kvar sina barn på Åkraskolan eller kommer de flytta dem till en skola närmare hemmet? Vad händer då med Åkraskolan om inget gjorts för att minska segregationen för de som bor i området?

De problem skolan redan idag brottas med kommer troligen tillbaka ännu värre. Då är det försent, skolan står där och man har åter skjutit ett problem framför sig. Om man redan nu sprider ut skolorna sprider man samtidigt ut eleverna och mixen utlandsfödda och svenskfödda blir jämnare och möjligheterna till likvärdiga skolor ökar.

Förhoppningsvis lockar det även barnfamiljer på Åkra att flytta till andra områden och minska koncentrationen av utlandsfödda. Att bryta segregationen på Åkra och förenkla vägen till integration är att ha allas bästa i fokus. Salas barn är vår framtid och då är det vår skyldighet att ge dem de bästa förutsättningarna att lyckas.

Utan trovärdiga lösningar på hur man ska lyckas bryta ner de problem Åkraskolan redan i dag har tror jag även detta beslut är dömt att misslyckas.

De styrande riskerar åter att stå med skammen, men det är våra barn som får betala priset.

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel