Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kulturens död i Sala

Jag slår vad om att makthavarna i Sala inte har tittat på hur man arbetar med kultur i andra städer. Jag frågar nu politikerna i Sala; har ni gjort något studiebesök på ett kulturhus i en annan stad?

Det finns drygt 50 kulturhus i Sverige. Jag har tittat på Skövde kommuns kulturhus samt Fryshuset i Stockholm. Jag önskar att makthavarna i Sala surfar in och tittar på deras hemsidor och läser det som står där. Skövde är lite större än Sala, men tittar man på deras evenemang så skulle man kunna tro att det är en storstad. Fryshuset i Stockholm är i världsklass.

Sala kommun förstår inte betydelsen av ett kulturhus och vad det innebär. Det beror givetvis på okunskap. Man kanske inte vill veta för man har redan bestämt sig för att ta död på kulturen i Sala.

Det är bara att titta på nedmonteringen av kulturskolan.

Jag har ytterligare en fråga till Salas politiker. Visste ni att Stockholms kulturskola gjorde ett studiebesök på Salas kulturskola för att inspireras av hur lärarna i Sala lyckades med så bra resultat? Väldigt bra betyg!

Det jag säger nu kan låta lite överdrivet. Men ändå, tänk er Paris, London eller New York utan kultur. Det är kultur som skapar en välmående stad!

Det finns så många verktyg att använda i form av samarbeten med föreningar, studieförbund och även företag. Företag har anställda. Anställda har barn. Om föräldrar har barn med en meningsfull fritid så mår föräldrarna bra och producerar bättre på sin arbetsplats. Företag kan också gå in med resurser i kulturverksamheter. Det vet jag av erfarenhet i mitt yrkesliv.

Det finns ett stort behov av kultur med bredd. Det som saknas är resurser samt viljan hos våra makthavare. Den här debatten måste fortsätta. Politiker väntar tålmodigt på att samtalet ska mattas av för det är så vi människor gör. Det här är så viktigt att man inte får göra politik av det hela. Det här måste man diskutera oavsett vänster eller höger.

Anders Olsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel