Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt Linneskåpets konkurs vara den sista i Sala – handla mer lokalt

Vi vill först och främst passa på att tacka för all den kärlek vi har fått i och med att konkursen av Linneskåpet blev officiell.

Med tanke på vilken betydelse butiken har och har haft för Sala som stad så är det självklart att det blir många reaktioner och känslor som kommer upp när något sådant här händer. Däremot tycker vi inte att näthat och rena lögner är okej någonstans. Vi vill därför klargöra lite saker så att fler kanske förstår varför en sån här sak händer.

Under flera år har butiken kämpat för att överleva och vissa har valt att lämna medan andra har valt att stanna kvar och kämpa. Hade vi inte kämpat som vi har gjort så hade det här hänt för flera år sedan. Det har satsats både pengar och tid, men framförallt ett enormt engagemang och extremt mycket välmående och hälsa. Till slut måste man inse att det inte fungerar längre och som ägare måste man då fatta väldigt jobbiga beslut. Linneskåpet har därför försatts i konkurs och vi, tillsammans med konkursförvaltaren, gör nu allt för att få det här så bra som möjligt.

Som ingen kan ha undgått vid det här laget så är det inte konstigt att butiker stänger. Utvecklingen är på väg åt det hållet och många väljer att handla på nätet i stället för hos sina lokala butiker. Det gäller alla olika branscher. Följderna av det blir ju självklart att de fysiska butikerna får svårt att överleva, oavsett om det är stora kedjor eller små enskilda butiker. Många antar också att det är dyrare att handla lokalt. Det är det oftast inte. Visst kan vi inte hålla exakt lika låga priser som lågprisbutikerna men det beror ju också självklart på både kvalitet, kvantitet och varumärken.

Vi får ofta höra att allting är så dyrt i stan. Men då kan vi tala om att våra påslakan kostar lika mycket som påslakanen hos en av världens största kedjor gör. En annan lågprisbutik säljer samma lakan som oss, men de tar 50 kronor mer betalt för dem. Folk tror att allt är billigt hos dessa eftersom att de har vissa lockvaror som är lite billigare just då. Vissa av våra leverantörer har redan satt priset och då följer vi dem, precis som andra butiker också gör.

Vi har en väldigt stor bredd på våra varor och det finns både billigare och dyrare varor/märken. Vill man sedan ha bra kvalitet på det man handlar så kostar det också en slant mer. Precis som att de ekologiska och återvunna varorna hos oss också är lite dyrare, men där ligger i stället tänket på miljön. Handlar man på nätet så får det en väldig påverkan på miljön.

Först ska det skickas hem eller till ett ombud. Du som kund ska ta dig dit och hämta paketet. Man åker hem och packar upp. Är man sen inte nöjd så ska det göras en retur. Man åker och lämnar paketet hos ett ombud. Därifrån kommer en lastbil och hämtar upp det. Det körs tillbaka till varulagret. Vissa väljer också att skicka paketen vidare därifrån för att packas om i något annat land, för att sen köras tillbaka till lagret i Sverige och där ligga och vänta på att börja om samma resa igen. Inte riktigt lika miljövänligt som att åka, cykla eller gå ner på stan för att kika efter det man är ute efter. Att vi i småstäder också oftast är väldigt duktiga på personlig kundservice är ju inte heller så illa när man tänker efter.

Att sortimentet ändras beror ju självklart på er konsumenter. Vad majoriteten efterfrågar, vad trenderna är och vad leverantörerna har att erbjuda. Mycket kan vi styra över i våra inköp, men inte trender och vad våra leverantörer bestämmer sig för att sälja. Vi kan tyvärr inte trolla fram saker som fanns för tio år sedan eller bestämma att alla ska börja sy sina egna gardiner för att några kunder efterfrågar mer tyger.

Vi har också fått läsa kommentarer om att butikerna i Sala inte samarbetar. Varifrån det påståendet kommer vet jag inte, men att det är helt fel vet jag. Vi har ett väldigt bra samarbete butikerna emellan. Vi försöker hinna med så mycket det bara går för att hitta på roliga event och saker för er kunder. Vi är väldigt många handlare och medarbetare som kilar över till varandra med både frågor, tips och hjälp. Hittar inte kunden det den söker så kan jag lova att de allra flesta av oss rekommenderar vart du kan gå i stan för att hitta det. På så sätt hjälper vi ju varandra otroligt mycket.

Självklart så är det svårt för oss att hinna med allt och därför har Företagarna Sala tillsammans med både handlare och kommunen startat projektet Handlingskraft, där vi har en konsult som ska hjälpa oss med den här biten. Kommunicera ut till oss vad som är på gång, vad som händer och hitta på event. Samarbete deluxe om jag får säga det. Viktigt att ha alla fakta innan man börjar kommentera eller skriva saker på nätet!

Så vad vill vi ha sagt med allt det här då?

Jo, det är viktigt att handla lokalt om man vill ha sin stad levande och växande. Ju mer som handlas på hemmaplan, desto mer pengar kommer tillbaka till kommunen och vi blir starkare och attraktivare för fler butiker/företag att etablera sig här i stan. På så sätt ger ni också oss chansen att göra det roligt och förmånligt för er kunder. Det kan göras fler event, fler hus, skolor och förskolor kan byggas. Vi blir attraktivare för folk som vill flytta åt det här hållet. Stan och torget kan bli mer levande, ha längre och fler öppetdagar, och man kan gå ut och faktiskt träffa på någon man känner på stan en eftermiddag/kväll.

Hur gör vi tillsammans det här då?

Handla lokalt så mycket det bara går. Både kommunen och kommuninvånarna måste hjälpas åt för att Sala ska förbli en levande stad. Vi vill väl vara de som inte bara lägger sig ner och väntar på att krisen ska komma, utan kämpar tillsammans för att vi vill ha vår stad levande och fin även i 100 år till? Vi vill ju att det ska hända roliga saker i stan. Att nya butiker och företag ska vilja flytta hit så att vi får ännu mer att välja på när vi handlar lokalt. Vi vill att turister och besökare även fortsättningsvis ska komma hit och bli förälskade i vår stad och vilja komma hit fler gånger. Att vi ska vara en självklar stad att åka på dagsutflykt till.

Så låt Linneskåpets konkurs vara den sista i staden och hjälp alla handlare att bryta butiksdöden som just nu pågår i Sverige. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi absolut göra något!

Lovisa, Eva & Carina, Linneskåpet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel