Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Löften och beslut som bara försvinner, vem är ansvarig?

Annons

Läser om läget i Salas skolor och undrar vilka som egentligen bestämmer i Sala? Om politikernas mål och löften bara är tomma ord som inte når ner till cheferna i förvaltningen känns det ju ganska hopplöst.

Förtroendet för våra styrande politiker är redan lågt efter att de mörkade den dåliga ekonomin i valet 2018 och när sen skolnämnden beslutade om besparingar på 25 miljoner blev det inte bättre. Tillsammans med de tuffa besparingarna lovades ändå mycket av våra politiker. Den lagstadgande skolverksamheten skulle värnas och elevhälsan skulle stärkas, de svagaste eleverna skulle inte drabbas. Kulturskolan fick minska sin budget till hälften, öppna förskolan försvann och man skulle göra effektiviseringar inom förvaltningen, den tjänst som nämndes var biträdande skolchef.

Flera löften och beslut som bara försvunnit. I stället för att stärka elevhälsan har det sparats tre miljoner och nu ska man effektivisera elevassistenterna, det betyder oftast nedskärningar. Anmälningarna till Skolinspektionen har ökat, kritiken och förelägganden är fler. På Ekebyskolan är det så oroligt att man tvingats sätta in ordningsvakter.

Den biträdande skolchefen, vars tjänst fortfarande finns kvar, förklarar det hela med att psykologer är för dyra och de är så medvetna om sitt värde. Visst är det så, kompetens som kan förbättra är dyrt men helt avgörande för att våra barn ska må bra och få rätt stöd. Spar in på något annat! Skolorna måste ha ett kontinuerligt stöd av en kompetent elevhälsa för elevernas bästa, vi kan inte lämpa över mer ansvar på lärarna och sen bara köpa in psykologtjänster vid akuta fall. Vad är akut och vilka får vänta? Alla barn som mår dåligt ska väl få hjälp?

Om vi har för få psykologer och annan viktig personal ute i skolorna som kan göra stor skillnad för elever och lärare så råder det i alla fall ingen brist på chefer som vill titulera sig skolchef. Vi har en skolchef, en biträdande skolchef och även en ställföreträdande skolchef. I tidningen kan man läsa om hur de berömmer varandra och kallar vad de gjort fantastiskt. Vi andra undrar vad som blivit så bra och vad som hände med politikernas löften?

Tycker det är hög tid att våra politiker och tjänstemän pratar ihop sig så visioner, löften, beslut och verklighet stämmer bättre ihop för alla våra barns skull.

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel