Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Om hur ett majoritetsbeslut i fullmäktige behandlas

Kommunallagen finns för att värna demokratin, inte urholkas och hitta kryphål i.

För en intresserad som följer den lokala politiken blir bråket om vem som ska städa kommunens lokaler så spännande. Häng nu med varför:

I den S-budget för 2021 som röstades igenom i fullmäktige stod det: ”Kulturskolan ska överföras ifrån skolan till kultur- och fritid”.

Vad som hände med det beslutet vet vi väl alla? Det genomfördes. Det stod även så här: ”Kommunen ska överta all städning i kommunal regi allteftersom de nuvarande avtalen löper ut”. Det är lika tydligt som flytten av kulturskolan. Ändå lyckas Salas kommunalråd tillsammans med kommunchef och kommunjurist få just det beslutet till att endast bli ett förslag som bara ska utreda möjligheten till övertagande av den lokala städningen (artikel i SA 10/7).

Spänningen ökar när kommunalrådet försvarar agerandet med att det är ”ingen hemlighet att vi har olika syn på hur städningen i kommunen ska skötas” och försöker sig på en politisk pik med att säga att Socialdemokraterna har en ”jämställdhetsfientlig inställning”. Tror att kommunalrådet då glömde bort att även Kommunal skrev ett yttrande till nämnda budgetfullmäktige med samma önskan att lokalstädningen ska få återgå i kommunal regi. Många av deras medlemmar jobbar i Sala kommun. Har de också en ”jämställdhetsfientlig inställning” eller vill de bara få möjlighet till heltidstjänst? Att erbjuda heltid kan göra en arbetsgivare attraktiv.

Höjdpunkten måste ändå bli när kommunalrådet säger att det inte finns någon majoritet i kommunstyrelsen för att städningen ska tas över i kommunal regi. Hallå..?? De politiska besluten tas i ett av folket valt kommunfullmäktige och sen är det kommunstyrelsens uppgift att se till att de verkställs. Står tydligt att läsa i kommunallagen kap 6, paragraf 4 och 5.

Tänk om Sveriges statsminister på eget bevåg skulle ändra i ett majoritetsbeslut i riksdagen bara för att minoritetsregeringen tycker annorlunda. Vilket liv det skulle bli.

Ibland är det inte konstigt att det pratas om politikerförakt när några få istället för att verkställa demokratiskt fattade beslut lägger tid på att försöka slingra sig ur dem.

Det är inte sakfrågan vem som ska städa som mest engagerar här, det är hur ett majoritetsbeslut i fullmäktige behandlas. Jag väntar med stor nyfikenhet på kommunrevisionens svar. Om de kommer fram till att det inte är fel kan man ju undra varför vi ens har ett fullmäktige och hur demokratiskt vårt samhälle egentligen är.

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel