Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Öppet brev till beslutsfattare i Sala Kommun angående dammvallen

 
Träden vid Gröna gången
Visa alla artiklar

Ett beslut är fattat av beslutsfattarna, de förtroendevalda av invånarna, i Sala kommun.

Ett irreversibelt beslut.

Ett beslut fattat i hast utan alla fakta på bordet.

Ett beslut grundat på endast en tjänstemans och en konsults åsikt.

Tjänstemannen i fråga har ingen koppling till Sala.

Det handlar om dammvallen på Måns Ols-området och beslutet att ta bort i princip vartenda träd på dammvallen och området närmast dammvallen. Ända från Skuggan 1 till Mellandammen.

Beslutet att ödelägga dammvallen från växtlighet kan inte tas så lättvindigt som det gjorts. På dammvallen står träd som är ett par hundra år gamla. Insjönaturens skönhet kommer förstöras för flera generationer framöver.

Är det ett beslut som kan tas grundat på vad en tjänsteman och en konsult tycker?

Hur kan det komma sig att denna bestämmandeprocess varit helt fri från insyn och stängd för utomstående expertis?

Jag är genuint upprörd och förtvivlad. Jag hoppas innerligt att fler än jag reagerar på detta beslut och uppmärksammar politiken på att folket faktiskt har något att säga till om.

Träden och växtligheten har i flera hundra år sett ut som den gör i dag så varför denna plötsliga brådska att skövla allt så snart det bara går? Är politiken rädd för debatten? Ni kan räkna med att befolkningen kommer vara ytterst upprörd när skövlingen är klar och den tidigare så vackra miljön ödelagd.

Det finns flera andra åtgärder att stärka dammvallens skydd. Åtgärder knappt synbara. Varför har dessa åtgärder negligerats?

Min passion för Måns Ols-området är stark. Jag har verkat här i snart 18 år och uppskattar verkligen att ha sjön Långforsen och dess omgivningar som utsikt i mitt dagliga arbete. Salaborna har också sedan vår första dag på utvärdshuset välkomnat och stöttat oss vilket vi uppskattar oerhört mycket. Jag vet vad detta område betyder för så många Salabor och turister. En riktig pärla i silverstaden Sala.

Många är det som uttryckt oro och ledsamhet till mig för vad som komma skall. Jag känner därför ett ansvar att försöka uppmana ansvariga politiker till att, snälla, starta inte motorsågen och gör något ni själva också kommer ångra bittert resten av era liv. Ni ansvariga politiker måste förstå allvaret i denna fråga på riktigt. Gör ett omtag i processen och bjud in flera personer med kunskap som får utreda vad dammvallens öde ska bli. Låt processen ha sin gilla gång och få ta den tid den förtjänar så allt blir beslutat på rätt sätt.

Rikard Skanevall, krögare på Måns Ols Utvärdshus i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel