Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Plastförpackningar till vansinne

Annons

Just nu diskuteras förbud mot engångsplastpåsar och andra engångsplastartiklar och det tycker jag är helt utmärkt. 

Det mest vansinniga i förpackningsväg är de som omsluter en billampa. Om min bil blir enögd och om det är en sådan bil som man kan byta lampa på själv så åker man till macken eller tillbehörsfirman och köper en ny lampa. Men sedan börjar helvetet.

Förpackningen är atombombssäker, den går inte att öppna med bara händerna hur du än gör. Det enda som duger är en riktigt vass kniv eller en bra sax. Har man vassa redskap nära till hands i bilen kan man ju åka dit i en poliskontroll så det går ju inte.

På OK/Q8 i Sala brukar personalen fråga om man ska klippa upp förpackningen direkt vid kassan, vis av erfarenheten kan jag tro. Tack för det.

Vad var det för fel på den gamla pappkartongen? Den var naturligtvis inte lika flashig som formpressad plast i samma form som lampan.

Vi skulle spara mycket energi om vi backade verkligheten tillbaka till 60-talet vad gäller förpackningar. Varför ska det vara en pappkartong med en plastburk inuti, räcker det inte med en förpackning.

Sedan kan man ju undra om vi blir så mycket lyckligare med tjugo olika smör- och margarinsorter i plastbyttor eller lika många olika tandkrämer. Förr köpte vi smör i pappersomslag som lades i en smörbytta när vi kom hem. Vi köpte mjölk i glasflaskor som man bytte vid nästa köp och all dricka var i returglas. Vi ska ju vara så bekväma nu för tiden men miljömässigt har det inte blivit till det bättre.

Till och med en marknadsliberal måste nog erkänna att allt inte var fel i gamla Östtyskland/DDR där det bara fanns en sorts smör i pappersomslag och två olika sorters tandkräm, med eller utan fluor, i plåttub utan extra pappersförpackning. 

Nej, börja neka att köpa varor i helt galna förpackningar som bara skadar miljön.

Eric Thorsell, Möklinta

Läs också: Ledare: Plastförbudet visar att EU gör skillnad med rätt miljöpolitik

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons