Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rättvisa enligt Socialdemokratisk modell

När hemtjänsttaxorna var uppe på vård- och omsorgsnämnden opponerade sig Socialdemokraterna mot alla höjningar, men beslutet blev att taxorna indexregleras framöver och att de ska vara satta efter ekonomisk förmåga.

(S) förslag var att alla vårdinsatser från Sala kommun ska vara skattefinansierade.

Ett sådant förslag låter väldigt jämlikt och bra men om man tänker längre blir resultatet av matematiken inte lika jämlikt, utan det slår riktigt hårt mot de sämst avlönade.

Tror ni verkligen att en lågavlönad ensamstående mamma vill betala hela vårdinsatsen för välbärgade vårdtagare över sin kommunalskatt? Kommunalskatten slår ju rakt på varje tjänad hundralapp. Varje skattehöjning blir dyrare ju mindre man tjänar.

Det verkar som om (S) på flera områden inte riktigt prioriterar de lägst avlönade längre vilket även bevisades med skattesänkningen för pensionärerna. De som hade högre pensioner fick mer skattesänkning.

Någonting har blivit fel när det politiska parti som säger sig värna om de svagaste har fått andra ideal efter hur mycket de som i dag styr det största partiet tjänar själva. 

De som tjänar lägst eller har dålig pension röstar inte alls, eller också har man hittat andra partier som talar bättre för dem.

När man fick en hundring extra så jublade man och sedan steg bensinpriset till över 17 kronor. 

Det verkar som att Salas socialdemokrater är mer intresserade av rubriker än att verkligen fundera på vad resultatet blir för vanligt folk i slutändan.

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt:

Med tanke på hur Eric Thorsell (C) snurrar till det, blandar, ger och kokar en märklig soppa av diverse olika påståenden är det förståeligt att det inte blir någon rätsida på Sala kommun.

Tänk om de styrande partierna med Thorsells eget (C) i spetsen fokuserade på att hitta lösningar på de svåra ekonomiska problem som kommunen befinner sig i istället för att plita ihop hittepå utan vare sig rim eller reson.

Till att börja med så är det Thorsells egen partikamrat som själv ändrade sitt ursprungliga förslag till beslut att inte höja avgiften för hemtjänst alls för 2020, indexuppräkningen var samtliga partier i VON överens om hela tiden i varje instans.

Vi socialdemokrater är övertygade att den lågavlönade ensamstående mamman tycker att generell välfärd där skattebetalarna gemensamt står för sjukvård efter behov, en skola till alla barn, fri sjukvård för barn, fria läkemedel till barn, kostnadsfria glasögon till barn, vägunderhåll, äldreomsorg, kollektivtrafik, bibliotek och lekparker är bättre än att hon och hennes barn skulle bekosta allt själv genom taxor och avgifter. Vi kan till och med säga att hon är en av vinnarna med generell välfärd!

Det blir en aning magstarkt när en centerpartist klagar om hur borttagandet av den orättvisa pensionärsskatten gått till när det i själva verket är Centerpartiet som beslutat att pensionärerna skulle betala högre skatt.

Vi ser fram emot att Eric Thorsell redovisar Centerpartiets och alliansstyrets förslag till att lösa de omfattande ekonomiska problem Sala kommun sedan tre år sitter fast i. För någon idé har ni väl?

P.S. Bensinpriset i skrivande stund i Sala är 12,38 kronor/liter.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Camilla Runerås (S), oppositionsledare vård- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel