Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: (S) sviker Västmanland

I en debattartikel försvarar Pia Nilsson (S) och Åsa Eriksson (S) det nya kostnadsutjämningsförslaget från regeringen. Ett förslag som reglerar hur regioner och kommuner ska fördela skattepengar mellan sig. Det nya förslaget innebär att såväl Region Västmanland som Sala och Norberg förlorar stora pengar.

För Region Västmanlands del handlar det om över 200 miljoner kronor som försvinner årligen. Redan nu är regionens ekonomi hårt ansträngd. Detsamma gäller för Sala och Norbergs kommuners ekonomier. Pia Nilsson och Åsa Eriksson pratar om att Stockholms län och kommuner måste betala mer till övriga Sverige – men låtsas inte alls om det faktum att Västmanland är den region i hela Sverige som drabbas hårdast av det nya förslaget.

Nilsson och Eriksson skriver att det är ”hela landet och inte bara Stockholm som bygger Sverige”. De lyfter fram tillverkningsindustrin och bruksorternas betydelse. Därför är det rent ut sagt pinsamt att de inte nämner hur förslaget slår mot Västmanland. Vad är Västmanland om inte ett län präglat av bruksorter och tillväxtindustri?

Regeringens förslag innebär att regionen förlorar över 200 miljoner kronor, det är lika mycket som det kostar att anställa 300 sjuksköterskor. Det motsvarar också en skattehöjning på 33 öre i Region Västmanland. Vad förespråkar Pia Nilsson och Åsa Eriksson? Höjd skatt för alla västmanlänningar eller besparingar i sjukvården?

För att lösa de problem som finns inom välfärden krävs nya resurser - inte nya, sämre omfördelningssystem. Pia Nilsson och Åsa Eriksson ska representera Västmanland. I det här fallet står de inte upp för sina länsinvånare när de propagerar för regeringens förslag utan att låtsas om vilka konsekvenser det får för de egna medborgarna.

Mikael Andersson Elfgren Oppositionsråd (M)

Mikael Damsgaard Riksdagsledamot (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel