Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sabuni - ett realistiskt val

Det är tisdag eftermiddag och jag nås av beskedet att Erik Ullenhag har kastat in handduken i partiledarstriden, vilket betyder att Nyamko Sabuni kommer att bli Liberalernas nästa partiledare. Glädjen hos mig är stor, och jag känner ett stort hopp inför att Liberalerna åter kommer att bli ett blomstrande parti. Detta är något som verkligen behövs, för liberalismen är den ideologi som har format det moderna samhället, och socialliberalismen har varit den enda rimliga varianten, med omsorg om både samhällsekonomin och om dem som lider nöd.

Liberalismen har blomstrat i världen alltsedan upplysningstiden och sedan John Stuart Mills dagar, särskilt i dennes förträffliga bok ”On liberty” från 1859. Liberalismen skördar stora framgångar i hela Europa, men har tyvärr haft en stor identitetskris här i Sverige. Ett av undantagen har varit just Nyamko Sabuni, vars kamp för mänskliga rättigheter engagerar, särskilt då hon tar sin utgångspunkt i en realistisk analys av vad som gått fel och vad som behöver göras. Att utgå från känslor var något som J S Mill varnade för.

Det är tur att vi slipper en uppslitande strid på landsmötet på fredag. Sabuni hade i praktiken redan vunnit medlemmarnas och förbundens röst. Kvar stod några ombud som var beredda att gå emot medlemmarnas vilja och rösta på Ullenhag. Det hade inte varit hållbart. Det hade inte heller varit rättvist, för argumenten mot Sabuni har varit långt ifrån rättvisa.

Det hävdas ibland att striden står mellan Ullenhags socialliberalism och Sabunis kravliberalism eller nyliberalism. I själva verket står det mellan om vi ska styras av känslor eller av ett patos att föra tillbaka Liberalerna till liberalismen. I liberalismen finns svaren på de viktiga frågorna i vår samtid: Hur skapar vi ett välstånd som räcker till både löner, våra gamla, till miljön och till att hjälpa nödlidande, som exempelvis flyktingar med asylskäl? Nu får vi en realistisk partiledare med en stark liberal ideologi, som dessutom vill att hela partiet ska blomstra, inte bara en elit, och inte bara Stockholm.

Mårten Hemström, en vanlig liberal

Gruppledare för Liberalerna i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel