Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sala och Hebys gemensamma kulturled

Jag har en vision om en cykelled som går i kulturhistoriens tecken. Heby kommun har detta på sitt bord efter att jag lagt ett medborgarförslag. Tanken är att ta den upp från Ytterkvarn som är Enköpings sista utpost mot Heby. Fjärdhundralands ekonomiska förening, som tog hem Stora Turismpriset 2019, är med på detta och de har redan erfarenhet av cykelleder.

Vi cyklar upp för Skattmansöån som varit en led sedan urminnes tider och stannar till vid runstenarna vid Ramsjö, där minnena av de som levde här för tusen år sedan finns huggna i sten. Vidare väster ut mot tegelbruksmuseet som är ett annat stopp som absolut ska vara med.

Sedan tar vi sikte på Sala kommun och tar grusvägen in vid Fasenbo och tar sikte på Ölsta. Här vill jag att Sala kommun tar över staffetpinnen.

Vi kan cykla runt i de bördiga landskapen nordväst om staden och här finns fina kulturhistoriska platser sedan länge uppskyltade av en förening. Dessa kan ses över och kanske rustas där det behövs. Iordningställ ett par fina rastplatser där det faller sig naturligast och avrunda sedan leden nere i Sala efter att man spanat in sockenkyrkan och där de första Salabornas namn står huggna i runsten.

Så häng med Sala kommun, så gör vi en gemensam sak för vår rika kulturhistoria. Att cykla är, förutom fin motion, rekreation också. Ni vet väl att uppe på sadeln väntar äventyret runt nästa krök?

Mats Köbin

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel