Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Salas skolor har större problem än läxläsning

Svar till Mårten Hemström (L) i (SA 19/2):

Böcker kan för många vara en avslappning och ett stort nöje.

Det är dock oerhört mycket mer än läxor som Salas skolbarn behöver.

Ett exempel är en lugn, trygg och säker skola. Det är ett betydande antal elever som i dagsläget, varje dag, utsätts för särbehandling, ren mobbning, sexuella trakasserier och rena sexuella övergrepp.

En grupp som får uppleva och hantera detta är Sala kommuns flickor och tjejer. Det är vanligt bli kallad "fitta" och "hora" i skolan, att regelbundet bli tafsade på, att när man som tjej försöker sätta en gräns blir utsatt för det i stället.

I den verksamhet där jag arbetar möter vi unga tjejer mellan ungefär 13-17 år, och de kan nästan samtliga berätta om detta.

Detta att befinna sig i en skolmiljö där man utifrån kön inte respekteras för den person man är, veckovis får "dick pics" (bilder på manligt könsorgan) i sin telefon, och blir tagen på bröst och rumpa. Då är det ju inte läxorna som fattas. En del flickor klarar att polisanmäla denna typen av trakasserier med stöd av kloka och stödjande föräldrar. Det vi dock kan se är att detta beteende till viss del redan är normaliserat. Flickor och tjejer är så vana vid detta att det blivit en del av deras skolsituation och även fritid.

Det är vuxna människor som KAN sätta gränser. Det händer tyvärr även att unga flickor och tjejer upplever att de inte får stöd i den här situationen. Vuxna hör vad som sägs, men säger inte ifrån. Vad beror detta på?

En gissning skulle kunna vara att de helt enkelt inte förmår eller orkar. En annan skulle kunna vara att de kanske inte upplever "att det är så farligt". Det är det. Vuxna har i ansvar att visa unga elever vilket normsystem som gäller. Självklart har även föräldrar ett stort ansvar, men vad som händer på skoltid behöver hanteras på just skoltid.

Vi läser att skolan har besparingskrav. Om jag vore förälder till skolbarn i dag skulle jag fundera över var pengarna tar vägen. Jag skulle protestera och ställa krav på att skolelevers vardag borde kunna se bättre, tryggare och mer elevvänliga ut.

Svaret till Mårten Hemström innefattar en tydlighet i att Salas skolor har större, mer allvarliga frågor att handskas med.

Självklart är det bra att ha en hög ambition när det gäller litteratur. Min bild är dock att detta inte löser unga flickors och tjejers utsatta situation i skolorna.

Högre andel vuxennärvaro, högre ekonomiskt tak i skolorna och undervisning i etik, moral, samtyckeslagen och information om sexualitet och valfrihet skulle vara att föredra.

Problemet är att denna typ av, faktiskt livsviktig information, troligtvis inte kan finnas i en välskriven roman. Möjligtvis som obligatorisk läxa.

Detta är i allra högsta grad en fråga som borde drivas i Sala kommuns politiska rum.

Vill Du ta den med dina kollegor, Mårten Hemström?

Anna Johansson, politiskt obunden och medmänniska

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel