Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Salas styre tiger om Aguélimuseet

Vid årsskiftet går ett 4-årigt samarbetsavtal ut. Sala Konstförening som är huvudman för Aguélimuseet har under de senaste två åren påvisat de utvecklingsbehov som finns för museet och hela kulturkvarteret Täljstenen. Det 29 maj i år presenterades återigen konstföreningens synpunkter för Kultur- och fritidsnämndens politiker men inga uppföljande samtal har inbokats och inget besked om ett nytt samarbetsavtal har meddelats. Detta gör att Aguélimuseets verksamhet efter årsskiftet äventyras. Ingen planering kan genomföras och inga utställningar kan bokas. Eventuellt måste personal sägas upp och museet riskerar att stängas.

Det är ett tungt ansvar som vilar på Sala Konstförening - en ideell förening med en hög medelålder som är både verksamhetsansvarig och arbetsgivare och vars styrelseledamöter har personligt ekonomiskt ansvar för ett av Salas viktigaste besöksmål. Det arbetet förtjänar att tas på allvar och en vilja till samtal från kommunens sida vore därför på sin plats.

Aguélimuseet har en konstsamling av riksintresse och genom två testamenten en relation med både Nationalmuseum och Moderna Museet men är ändå ett 60-årigt instabilt provisorium. Salas beslutsfattare har aldrig tagit ställning till om man vill ha ett professionellt museum eller inte. I decennier har verksamheten överlevt tack vare gratisarbete och idealitet. Ett modernt museum kan inte drivas på det sättet!

Aguélimuseet har potentiell möjlighet att vara en lokal utvecklingsmotor och ett regionalt besöksmål eftersom Ivan Aguéli är en viktig person i svensk konsthistoria. Men idag saknas ett målinriktat publikarbete, en utställningsbudget, personal och bestämmande över lokalerna i kulturkvarteret. Museet borde idag ha minst 10.000 lokala och regionala besökare, en fungerande pedagogisk publikverksamhet och kunna leverera utställningar som väcker intresse från Västerås till Avesta och Uppsala. För ett museum som förvaltar en av landets viktigaste moderna konstnärer vore det naturligt. Men det kan inte uppnås med gratisarbete, minimal verksamhetsbudget, få personaltimmar och en underordnad plats på Täljstenen.

Ett museum måste kunna ställa upp konkreta verksamhetsmål och ha medel för att uppnå dem. Det har inte Aguélimuseet idag. Sala kommun förlorar på detta sätt en verksamhet som egentligen skulle kunna bidra till lokal utveckling.

Vi uppmanar därför Salas styre att återuppta förhandlingar om Aguélimuseets och kulturkvarterets framtid på grundval av den utredning som gjordes hösten 2018. Våra skattepengar kan ge värdefulla spinn off-effekter om Aguélimuseet hanteras på ett professionellt sätt.

Styrelsen för Sala Konstförening-Aguélimuseet genom Gregor Wroblewski, ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel