Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sänk tonläget i konstdebatten

När jag läste debattinlägget från konstintendenterna på Aguélimuseet så fick jag en smak i munnen av finkulturstänkande. Att personalen på ett museum inte ska jaga sponsorspengar utan helt ägna sig åt att förmedla konstupplevelser.

Vill bara påpeka att det finns gott om museer av alla de slag som drivs på ideell basis. Ett bra exempel på det är Motor- och teknikmuseet i Köping, som också fått en stor donation av fordon från en enskild person.

En upplevelse på ett museum ligger väl helt i den enskildes betraktelse. Om jag kommer in på ett bilmuseum och får syn på en handgjord Ferrari från 1952, eller en Citroën B5 från 54, är inte det en konstupplevelse för mig.

Det är synd att Konstföreningen inte kan se ett samband mellan olika upplevelseaktörer och att det finns en given pott pengar att dela på.

Om en förening anser sig vara mer värd än andra i fördelningen av anslagen så får man nog smöra lite för kommunens beslutsfattare i stället för att nedvärdera Sala kommun inför andra kulturpersonligheter. Det har aldrig gått bra att bita den hand som föder en. Svinhugg går igen.

Nej, sänk svansföringen och fundera lite på den här jämförelsen.

Om vi bygger en mur runt Stockholm så kan vi efter ett tag få se på vilken sida av muren det är mest krafsspår. Är det på insidan eller på utsidan? Vem klarar sig längst utan varann?

Bli lite ödmjuk och fundera över om Konstföreningen kan klara sig utan Sala kommun? Kan Sala kommuns innevånare överleva utan Konstföreningen?

Eric Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel