Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på unga och bygg kulturhus på Salaborg

Starta en förening bestående av ungdomar, kommunansvariga och lärare från Kulturskolan. Planera tillsammans för ett kulturhus.

Ett projekt med ett arbete över gränserna med musik, drama, dans och bild. Dessa ämnen är otroligt tacksamma att just vara gränslösa. Och jag menar givetvis all sorts kultur. Bygg och renovera tillsammans. Vi har ju tillgång till byggprogrammet på Östa.

Tänk inte bara på en kortsiktig ekonomi. Tänk flera årtionden framåt. Tänk när dom unga tänker tillbaka om tjugo år och känner tacksamhet för att Sala Kommun vågade satsa på just dom.

Forskning visar att ungdomar som utövar kultur får bättre resultat i skolarbetet. Det här vet man globalt. Titta runt i Sverige på städer där kulturen finns. Dom som tror att ungdomar bara ska sitta i en skolbänk och prestera är inte särskilt engagerade i hur ungdomar fungerar idag jämfört med 40 år sedan. Ungdomar idag är mycket mer medvetna än vi var.

Sen skulle jag vilja införa ”Skolbänkens Dag”. En dag där t ex skolnämnden, under en arbetsdag, satte sig i ett klassrum i en skolbänk och arbetade. Jag tror alla vuxna har glömt bort hur det är som arbetsmiljö.

Sala Kommun har valt en farlig väg för våra ungdomars framtid gällande deras fritid. Om man inte förvaltar deras fritid positivt, kommer det att få en negativ effekt på framtiden. Tyvärr krävs det att politiker arbetar tillsammans med långsiktiga satsningar som sträcker sig längre än fyra år i framtiden. Alla vet att små orter är beroende av ungdomar. Ungdomar som mår bra. Men det är givetvis en utopi.

Om någon politiker svarar så vet jag redan svaret. Det blir bara upprepningar och beskyllningar till höger och vänster. Folk tröttnar på politiken med dess pajkastning och då röner missnöjespartier framgång. Tänk längre än fyra år och hjälps åt med en tio-års plan för alla tjejer och grabbar som vill leva mitt i kulturen. Förstå vilken respekt Sala skulle få!

Anders Olsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel