Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Se upp för Greta-effekten

Lite fadd smak kan man få av Greta-effekten. Inte för hennes åsikter eller handlingar, inte alls, tvärtom. Men att en enkel - i det här fallet - tonåring på bara ett år kan få miljontals följare över hela världen, på en tanke, en idé, som tydligen många människor instämmer i, väcker rädsla. Betänk om en annan människa, med helt andra idéer, får igenom samma effekt.

Det är i dessa tider inte svårt att se att nationalistiska och främlingsfientliga idéer och tankar finns i skrämmande många konstellationer och samhällen. Tänk om en karismatisk "vanlig" människa skulle starta en liknande rörelse som Greta påbörjat, men med andra grumliga åsikter.

Eftersom Greta-effekten blev så stor av en slumrande tanke kan det hända igen, men med fasansfulla resultat. Det har hänt tidigare och kan hända igen. Speciellt i dessa tider när tankar och åsikter flyger lika fort som, just det, tanken.

J E Bolle Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel