Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Silon vid Hyttan

Reportaget den 21 september om buller som en granne till silon vid Hyttan klagar på saknade mycket fakta om vad som gjorts sedan den klagande köpte sin fastighet.

Först lite historia: Arosbygden bildades 1936 och köpte fastigheten vid Hyttan 1942 som då bestod av ett lagermagasin på 5 000 ton.

1956 byggdes silon. Den delen som är gamla silon med två tippgropar, byggdes till i mitten på 70-talet med ett stort antal mindre fickor med utlastning direkt i lastbil och ytterligare två tippgropar.

1980 byggdes de åtta stora lagringssilosarna.

När den klagande i reportaget köpt sin fastighet började försöket att stoppa verksamheten i början på 90-talet.

Detta resulterade i att 1992, när Svea Lantmän bildades, så investerade man mellan 5,5 till 7,5 miljoner kronor under några år för att uppfylla kraven i miljöbalken, till exempel 44 decibel som då var nivån nattetid samt åtgärder för att minska dammet från anläggningen.

Decibelnivån har sedan sänkts två gånger vid översyn av miljöbalken till 42 decibel, och är i dag 40 decibel nattetid.

När sedan alla lantmännenföreningar gick ihop och bildade Lantmännen 2001 så har det gjorts olika åtgärder för att minska damm och buller. Till exempel bullerskydd i cement och träplank vid inkörningen till tippgroparna samt utsug inne i de två nyaste groparna där man tippar av spannmålen.

Det har blivit tidsbokning för att inte för många traktorer skall bullra när de står i kö för att tippa lasset.

Lantmännen tar prov i alla spannmålslass när man står på vågen. När man sedan skall åka fram och tippa av spannmålslassen så får vi inte åka fram runt de stora silosarna förrän mitt registreringsnummer kommer fram på en dataskärm på väggen, allt för att inte störa grannarna med traktorer framför tippgroparna.

Sedan skall vi stänga av traktorerna när vi väntar, annars ringer någon polisen om att vi inte följer tomgångsreglerna med max en minut.

När vi kommit fram och skall tippa av bil och släp eller traktorkärra eller kärror så måste traktorn eller lastbilen vara igång för att det skall gå att tippa flaken, detta tar ju många minuter.

Vill avsluta med att silon vid Hyttan är Sala/Heby, södra Dalarna/Gästrikland och stora delar av Upplands viktigaste spannmålsanläggning under augusti och september, och de anställda på anläggningen gör ett fantastiskt jobb och servar alla spannmålsleverantörer mycket bra.

Sture Johansson, nöjd bonde efter en bra skörd och skördeväder

Fotnot: Sture Johansson är centerpartistisk vice ordförande i bygg- och miljönämnden i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel