Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sjunkande resultat för eleverna när behöriga lärare slutar

I takt med att behöriga lärare slutar sjunker resultaten för eleverna.

Våra politiker borde verkligen ta detta på allvar. Vad har de gjort hittills för att stoppa flödet av behöriga lärare som flyr våra skolor? Flera skolor har nästan 40% obehöriga lärare i dag och inget tyder på att det ska bli bättre. Av de nyanställda lärare som redovisas i kommunen är majoriteten obehöriga. För varje obehörig lärare som anställs ökar arbetsbelastningen för de behöriga.

Omvänt, en skola med många obehöriga lärare får svårare att hitta behöriga lärare som vill arbeta där. Finns det någon konsekvensanalys på varför så många lärare slutar och vad det gör med de lärare och elever som blir kvar? Om inte, föreslår jag att man snabbt som attan gör en.

Först bör man värna de behöriga lärare vi redan har i kommunen. Det är enklare och troligare att behålla en redan anställd lärare än att hitta en ny. Vad krävs av arbetsgivaren för att de ska stanna? Varför slutar lärare i vår kommun, har någon överhuvudtaget frågat dem? Att veta vad som får dem att sluta är också en bra utgångspunkt för vad som krävs för att få dem att stanna och vad som kan locka hit fler!

Sen kommer nästa problem för kommunen. Ekonomin är urusel.

Skolnämnden ser även i år ut att få ett underskott på över 20 miljoner. Tolv av de miljonerna är personalkostnader. I dag har vi ca 40% obehöriga lärare med en trolig lägre lön, ändå är personalkostnaderna en stor minuspost. Behöriga lärare kostar mer och de måste få göra det också.

De tänkta höjningarna av skolbudgeten nästa år kommer snabbt att ätas upp av löner om man vill behålla de lärare vi har och om man ska lyckas få hit fler. Behöriga lärare kommer dock inte lösa alla skolans problem.

Det behövs en stark elevhälsa för att stötta alla elever i behov av stöd för att klara kunskapsmålen och att arbeta förebyggande mot ohälsa och mobbing i våra skolor. I dag satsar kommunen mycket på elevhälsan på pappret men i verkligheten sparar man cirka 2,7 miljoner på grund av vakanser. Det är helt galet!

Det kommer även att behövas både elev- och lärarassistenter. Antal elever som inte klarar godkänt i alla ämnen ökar i hela grundskolan. I somras blev läsa-, skriva-, räkna-garantin inskriven i skollagen. Har vår kommun tillräckliga resurser för att efterleva den lagen?

Skolan och våra barn är viktiga. Visa att även ni politiker tycker likadant i era satsningar på skolan!

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel