Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta ansvar, Olof Nilsson!

Olof Nilsson, ordförande i byggnadsnämnden i Heby kommun, måste börja ta ansvar.

Ansvar för kommunens invånare och dess framtida utsikter om en fungerande och välmående kommun.

Ekonomin i Heby kommun är i ett krisläge och utsikterna för kommande år visar på en ännu tuffare situation.

Den primärt största inkomstkällan i kommunen är skatter.

Heby kommun måste satsa på att öka befolkningen på arbetande skattebetalare.

Skatter som behövs för att vi skall kunna erbjuda en bra skolgång till våra unga och en bra äldrevård till våra äldre.

För att möjliggöra detta måste vi öka bebyggelsen och vara proaktiva i de byggnationsärenden som kommunen får till sig.

Olof Nilsson leder sin byggnadsnämnd utifrån helt andra premisser.

Man nekar hellre ett ärende än att godkänna. Man saknar en röd tråd genom ärenden och efterlever inte alls kommunens översiktsplan och bostadsförsörjningsplan.

Nämnden arbetar inte överhuvudtaget proaktivt för att hitta lösningar för att möjliggöra byggnation.

De hävdar utåt att de ”aldrig haft fel i ett ärende” - men är det verkligen så svårt och något att vara stolt över, när man vid minsta osäkerhet alltid nekar?

Jag riktar stark kritik mot Olof Nilsson och kräver att övriga folkvalda politiker i Heby kommun öppnar ögonen och sätter sig in i hur vår byggnadsnämnd agerar och har agerat.

Det påverkar vår ekonomi mer än vad våra folkvalda politiker verkar förstå!

Philip Larsson

Svar direkt från Olof Nilsson, ordförande i bygg- och miljönämnden i Heby kommun:

Jag delar din analys av det ekonomiska läget för Heby kommun och att en ökad befolkning kan vara en av lösningarna på denna situation.

En förutsättning för detta är att det finns möjligheter att bygga fler bostäder både i samhällena och på landsbygden. Det kräver bland annat att vi har färdiga detaljplaner där vi kan erbjuda intresserade personer och företag tomter för byggnation.

När detaljplan inte finns måste en lokaliseringsprövning göras, om en ny fastighet skall skapas. Förutsättningarna och komplexiteten i varje enskilt fall avgör då när vi kan använda den enklare varianten förhandsbesked eller när det måste ske genom en detaljplaneprocess. Det avgörandet har byggnadsnämnden att göra.

I dessa avgöranden är kommunens översiktsplan ett viktigt vägledande dokument som vi tar hänsyn till i alla de ärenden som kommer till nämnden. Det är alltså inte så som Philip Larsson påstår att vi inte tar hänsyn till översiktsplanen i våra beslut.

Philip Larsson hävdar att nämnden alltid nekar vid minsta osäkerhet och att vi hävdar att vi aldrig haft fel i ett ärende. Jag delar inte den synen på nämndens beslut. Vi är inte ofelbara, men ambitionen är att vi skall ta rätt och långsiktigt hållbara beslut.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel