Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tack för att ni lyfter Salas viktiga historia

Artikel 4 av 9
Salas historia från vikingatiden och framåt
Visa alla artiklar

Annons

Jag vill verkligen tacka kvartetten som i Sala Allehanda lyfter perioden från järnålderns slut fram till Gustav Vasa-tiden femhundra år senare. Tack Åke, Richard, Tjalle och Bo!

Vi i Sala-Heby vikingavänner delar samma uppfattning att om man ska berätta om silvrets historia så bör man börja från början. Tiden då man gick från vikingar och asatro till ett modernare samhälle och den katolska läran på medeltiden.

Man kan nästan blunda och sätta ner sitt finger på karta och på eller just runt den platsen finna minnen från folket som bodde på platsen för tusen år sedan. Kvartetten tar upp området uppströms från Sockenkyrkan. Här finns så mycket och vi har definitivt inte hittat sista saken i marken än.

Vi har också varit ut och sökt på historiska museets arkiv samt att vi går ut i fält så klart så man kan knyta ihop föremålen med platsen och på den vägen kunna se hur det en gång kan sett ut när det begav sig. En av dessa spännande platser hittar vi vid Sagån i höjd med Bånsta mellan Kumla och Varmsätra. Här höjer sig landskapet en smula och där smalnade den breda ån av väsentligt. Detta var en viktig plats för att ha kontroll över de som kom över vattnet. Det var dåtidens huvudled då det var det enklaste sättet att ta sig fram på. Här ligger två gravfält strategiskt anlagda på var sida ån. Det var viktigt att visa vilka familjer som ägde marken på laglig väg och dessa gravar syntes på långt håll.

I en av gravarna hittade man ett väldigt fint svärd. Svärd var bara för stormän då de var dyra och det krävde sin smed att ta fram ett. Pilbågar och spjut var mycket vanligare. Svärdet hettades upp och böjdes innan det lades med den döde. Detta för att det var vigt för hans efterliv och att ingen annan levande skulle få för sig att knycka det i efter hand.

Just sådana här platser bör Sala sätta på sin historiska karta och få ut information på webb och i tryck. Det är viktigt att inte bara välja ut vissa delar av historien utan att berätta hela. Silvrets historia går tillbaka till då gravfält markerade familjens rätt till gård och jord och senare när kristendomen kom hade runstenarna samma uppgift.

Mats Köbin

Sala-Heby vikingavänner

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons