Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tål Ransta 500 nya invånare?

Varför den totala omkastningen av planerna för en utbyggnad av Ransta både när det gäller Bältarhagen och Norrängen? Från att ha kommit väldigt långt i processen med Bältarhagen så kan man på Allianspartiernas Facebooksida läsa att man avser att göra en total omsvängning och väljer att skynda på planerna med Norrängen. Frågan som jag ställer mig blir; Varför då?

Vad menar våra folkvalda med ord som prioritera, trygghet, stabilitet och räddningstjänst som går att läsa på Facebooksidan. Dessa ord som omnämns kräver djupare förklaringar och framför allt vid snabba dessa beslutsförändringar.

Allianspartierna presenterar och lyfter fram bland annat stabilitet och social trygghet, skola, samt lokala företag.

Mina frågeställningar är utifrån detta:

Stabilitet och social trygghet; Skapas det med nya bostäder? Norrängen bygger på en planerad massiv inflyttning till Ransta. Ransta har idag 881 invånare och med 180 nya hushåll på Norrängen så skall invånarantalet utökas med uppskattningsvis 500 invånare. 

Motsvarigheten för Sala är att tätorten skulle öka sin folkmängd med 8000 invånare. Hur kan detta skapa en stabilitet och social trygghet förstår inte jag? Min bedömning är den finns uppenbara risker att sociala dumpningar kommer att ske. Detta har vi sett på flera platser i Sverige bla i Filipstad. Som Ranstabo så har jag även i färskt minne vad som hände med det gamla äldreboendet och vilka konsekvenser det fick.

Skolan har redan idag ett stort elevunderlag som gör att den nya skolan inte räcker till att möta alla behov. Hur ser planerna och utvecklingen ut för skolan så elever inte behöver att ”bussas” till andra orter för sin undervisning?

Lokala företag skapas inte av en större befolkning dock så tryggas utvecklingen för de befintliga bla affär och pizza. Det finns många lokala företagsledare men som har sina företag etablerade bla i Västerås. Vad kan kommunen göra så att dessa erbjuds möjligheter att flytta sin verksamhet till Ransta? Om detta skulle ske då kan vi skapa arbetstillfällen och utveckla de lokala företagen.

När det sedan gäller byggplanerna för Norrängen så finns det många andra aspekter att ta hänsyn till som starkt påverkar de närboende. Boende på Berghällsvägen önskar utifrån detta ett separat dialogmöte med Sala Kommun. 

Under valrörelsen 2018 så lyftes ökad självförsörjning inom kommunen fram som en väldig viktig parameter. Detta diskuteras på nytt i hanteringen av Covid-19 pandemin och hur Sverige och regionerna skall trygga förnödenheter till sin befolkning. Att utifrån detta gå tvärtemot vallöftet och skapa bostäder på 18 ha produktiv åkermark är fel väg.

Min uppfattning är att åkermark skall brukas och inget annat.

Vad anser de övriga partierna i Sala kommun?

Rolf-Anders Kindberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel