Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tala är silver – förtiga är tydligen guld i Sala

För mig som både är nybliven pensionär och nyinflyttad i Sala kommun är det häpnadsväckande att ta del av hur illa det är ställt med Sala kommun. En ekonomi som är körd i botten, trots försäkringar om att kommunens räkenskaper kommer att gå med plus. Men framför allt hur det är att åldras - eller rättare sagt tvingas dö på ett äldreboende i covid-19 - i den här kommunen.

För att citera Magnus Uggla - också han nybliven pensionär – mår jag illa. Inte när jag läser om Camilla och någons frilla, utan när jag läser om att Sala är en av de fyrtio kommuner i landet som svarat för drygt sjuttio procent av dödsfallen i covid-19 på landets äldreboenden. Allra helst när det helt nya äldreboendet som Attendo färdigställt inte har tagits i drift.  

Ingen kan få mig att tro att Attendo hade etablerat sig här i kommunen om inte samtal mellan kommunen och företaget hade förts.

Om jag hade varit politiker hade det varit självklart att först testa och sedan evakuera de åldringar som var negativa till det nya boendet i Attendo i stället för att de skulle förbli på Jakobsbergsgården där smittan redan var ett faktum.  

I min nypensionerade värld hade det varit helt naturligt, speciellt i kristider, att driftsätta boendet utan omsvep och tappad prestige. Framför allt när samtliga kommuner kommer att få ersättning för merkostnader som kan hänföras till pandemin. Men inte i Elisabet Petterssons (C) värld. Ack nej.

Med tanke på hur befolkningspyramiden ter sig i kommunen borde just omtanken om de äldre vara en hjärtefråga. Men för mig framstår Elisabet Petterson som hjärtlös och rädd. En politiker som mörkar fakta genom att påstå att hon vill skapa arbetsro är feg och dessutom ett hot mot demokratin. Jag antar att det alla medborgare vill ha är fakta på bordet och ett objektivt beslutsunderlag. Inte en massa uttalanden i media som ger för handen att kaos är granne med gud och att allt är olyckliga omständigheter.

Jag ser med stor spänning fram emot vad Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kommer fram till i sin granskning av Jakobsbergsgården. En sak är säkert: Elisabet Pettersson måste ta sitt ansvar. Min förhoppning är att vi får se ärlighet och  handlingskraft i stället för dimridåer i framtidens Sala. Lägg korten på bordet.  

Jan Norberg

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt:

Det är naturligtvis mycket oroande att så många av våra äldre smittats av covid-19. Det är också mycket olyckligt att flera av våra äldre boende hos oss avlidit.

Vård- och omsorgsnämnden har därför tillsatt en utredning som ska se över om vi har hanterat pandemin på ett korrekt sätt.

Vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de beslut som fattats på nationell nivå. Vi har också arbetat tillsammans med regionens smittskydd och fått stöd från dem under hela pandemin.

Vi måste dock ställa oss frågan om vi kunnat göra ytterligare insatser eller arbetat på ett annat sätt.

Den utredning som görs ska ju också vara ett stöd för hur vi kan arbeta framöver. Vi välkomnar också IVO:s utredning som bör ge oss i Sala kommun, i likhet med andra kommuner i landet, ett svar på om vi kunnat agera annorlunda, men också ge oss stöd i vårt arbete framöver.

Elisabet Pettersson (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel