Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Upphandlingar i Sala kommun bedrivs kostnadseffektivt och enligt LOU

Jag är sedan många år verksam inom entreprenadbranschen och deltar i entreprenadprojekt både på beställar- och på entreprenörssidan. När det gäller insatser på beställarsidan så är det allt i från framtagande av förfrågningsunderlag i verksamheter kopplade mot LOU, LUF och privata upphandlingar samt genomförande av dessa projekt. När det gäller entreprenörsandan så är det allt ifrån ABT och AB-upphandlingen inklusive genomförande av projektets samtliga faser.

Jag har en god bild av upphandlingar och genomförande av projekt. Att till exempel dela upp ett större projekt i flera mindre delar, som företrädare för Företagarna föreslår, är en möjlighet att få in lokala, mindre företag i ett större projekt. Det har man alltid möjlighet till som beställare.

Det finns väldigt, väldigt många nackdelar med detta upplägg som innebär att det blir koordineringsproblem och ökade kostnader för beställare att ta fram många förfrågningsunderlag med gränsdragningsproblematik och det finns ökade kostnader för beställare och entreprenörer i allt från projektering och genomförande som till exempel:

► Samordningsproblem i projektering och utförande

► Fördyringar gällande resurs för kontrollansvarig

► Utökande kostnader gällande BAS P och BAS U, koordinering  av säkerhetsarbete och riskhanteringsprocessen

► Fördyringar och svårare hantering av ÄTA-processen

► Flera och mer komplexa förbesiktningar och slutbesiktning där ansvarsgränser blir svåra eller till och med omöjliga att avgöra vem som är ansvarig att åtgärda besiktningspunkter

► Slutdokumentationen blir resurskrävande och komplex många gånger, och garantiärenden blir svåra att hantera då ansvarsgränser ofta är otydliga.

Som beställare får man en slutleverans som många gånger är en sämre leverans om man delar upp en upphandling i flera upphandlingar och det blir avsevärt dyrare för beställaren, i detta fallet för Sala kommun.

För en gångs skull håller jag med Anders Wigelsbo. Låt proffsen på inköpsavdelningen sköta Sala kommuns upphandlingar så blir det en bra slutleverans av projekt till lägsta kostnad för Sala skattebetalare och som uppfyller kraven enligt LOU.

Projekthantering

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel