Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utjämningssystemet är nödvändigt

I den senaste partiledardebatten diskuterades bland annat regeringens förslag till uppdaterat skatteutjämningssystem mellan landets kommuner. Tanken med utjämningssystemen, både det gamla och det nya, är att ”rika” kommuner ska överföra pengar till ”fattiga”. Både det nuvarande systemet och det föreslagna är mycket komplicerat.

Utjämningssystemet är nödvändigt, men om riksdagen beslutade om lika kommunal- och landstingsskatt i hela landet skulle ingen kunna tjäna på att skriva sig i en lågskattekommun och de totala skatteintäkterna skulle öka om skattesatserna lades på ”rätt” nivå. Därefter kunde en överföring göras från kommuner som har ”för mycket pengar över” till de som behöver stöd.

Förslaget innebär visserligen en inskränkning av kommunernas självbestämmanderätt, men den är redan så kränkt att det kanske inte gör så mycket. Resultatet skulle bli rättvisare för gemene man när folk i de nuvarande lågskattekommunerna betalar lika mycket i skatt som de som bor i till exempel Dorotea.

Jan Malmsjö (fd Moderat)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel