Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad gör Wigelsbo för att hjälpa Arbetsförmedlingen i Sala?

På insändarsidan (SA 12/2) skriver Lotta Nilsson att "Arbetsförmedlingen, som tidigare fanns i Sala, blev nedlagd". Hon skriver vidare: "Att små kontor, bland annat AF i Sala, försvann är en stor sorg och stor förlust för Salaborna. Det värsta av allt är att politiken inte verkar förstå konsekvenserna av sina beslut."

Jag, boende i Sala kommun, skickade mail till kommunalråd Anders Wigelsbo 2019-12-16 för att höra hur han som kommunalråd ställde sig angående AF:s flytt från Sala till Västerås. Om han aktivt försökt(e) att bromsa avveckling/flytt? Tagit del av AF-kunders berättelser/upplevelser av ett stängt kontor i Sala?

Svar från kommunalråd Anders Wigelsbo uteblev. 2020-01-12 skickade jag ytterligare ett mail och informerade honom att jag "skickar mitt mail i vanligt brev till dig imorgon."

Det gått drygt två månader sedan kommunalråd Anders Wigelsbo fick mitt mail och ännu har jag inte hört något ifrån honom.

Så nu ryter jag till, vad gjordes från politiken för att förhindra lokala AF i Salas nedläggning?

Kommuninvånare RLS

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt från Anders Wigelsbo (C):

Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet, och beslut om dess organisation fattas av dess generaldirektör, som i sin tur agerar med stöd av det regleringsbrev som regeringen utfärdar årligen.

Arbetsförmedlingens stora neddragningar har skett på initiativ av förre generaldirektören Mikael Sjöberg, som planerat dessa förändringar sedan 2014. Förändringarna har genomförts mycket fort, med hänvisning till den M/KD-budget som antogs av Riksdagen i december 2018.

Under 2019 har myndighetens förändringar diskuterats i flera fora där jag deltagit: på Länsstyrelsens Integrationsråd (där såväl Mikael Sjöberg som Arbetsförmedlingens chef i Västmanland, Kauko Leppälä deltagit) har frågan diskuterats. Jag har i dessa sammanhang framfört min stora oro för att servicen till de arbetssökande i Sala kommun försämras, med ökat utanförskap, längre vägar till arbetsmarknaden och ökade kostnader för försörjningsstöd som följd. Jag har också framfört kritik mot att förändringarna genomförts fort och med bristande konsekvensanalyser, samt med bristande långsiktighet i planeringen.

Vidare har jag diskuterat frågan inom Centerpartiet, och då särskilt med de riksdagsledamöter som är engagerade i arbetsmarknadspolitiken, och även där framfört min stora oro och kritik över att regeringen tillåtit förändringarna att genomföras alltför snabbt och illa förberett.

Jag kommer självklart att fortsätta agera för att de arbetssökande i Sala kommun ska kunna få den hjälp de behöver för att så snabbt som möjligt komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt kommer jag lika självklart att verka för att Sala kommun bistår med hjälp till de som står utanför arbetsmarknaden.

Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel