Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var finns osthyveln och motorsågen vid gruvan?

Som aktieägare i Sala Silvergruva AB får jag årligen ta del av deras bokslut. Så även detta år. I egenskap av historieintresserad Salabo och skattebetalare blir jag både ledsen och besviken över de siffror som bokslutet avslöjar. Med 19 anställda lyckas bolaget endast jobba ihop drygt 10 miljoner i intäkter. Bara lönekostnaden för personalen är lika stor.

Den totala kostnaden för att driva bolaget ligger på drygt 17 miljoner. Det betyder en förlust på närmare 7 miljoner, vilket naturligtvis Salas skattebetalare måste stå för. Ett aktiebolags yttersta syfte är att drivas så att det ger vinst. Sala Silvergruva AB har inte redovisat någon vinst på 15 år!

Majoritetsägaren Sala kommun använder både osthyvel och motorsåg för att göra besparingar inom vård, skola och omsorg. Hur kommer det sig att Sala Silvergruva kan åka i en egen gräddfil? Nu har kommunstyrelse och kommunfullmäktige beslutat utöka sitt borgensåtagande för Sala Silvergruva med ytterligare 20 miljoner till 32 miljoner. Hur kan vår kommunledning riskera ytterligare 20 miljoner till ett företag som skulle gått i konkurs för länge sedan om inte kommunen trätt in och räddat det?

Gruvans ledning har tagit fram en strategisk utvecklingsplan där man ska fördubbla antalet besökare och komma i ekonomisk balans år 2024, säger man. Hur ska detta ske? Planen är så hemlig att den inte finns med i det skriftliga beslutsunderlaget vid besluten i kommunstyrelse och fullmäktige. Den kanske är så hemlig så att den inte ens finns?

Aktieägare och skattebetalare

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt:

Att Sala Silvergruva AB gått med förlust i många år är obestridliga fakta, likaså att Sala kommun som huvudägare till bolaget ensam tagit ansvar för att täcka dessa förluster. Frågan om varför detta fortgår borde väl egentligen besvaras av företrädare för kommunen men jag kan genom min dialog med dessa ge min bild av svaret.

Området Sala Silvergruva med alla dess byggnader är byggnadsminnesskyddat av Länsstyrelsen och det innebär att ägaren har ansvar för att området bevaras på korrekt sätt. Utan bolagets användning av byggnaderna och området skulle dessa kostnader finnas kvar och sannolikt vara ännu större för kommunen.

Oavsett om det bedrivs verksamhet vid Sala Silvergruva eller ej så måste säkerhet och tekniska detaljer vid gruvan skötas om och underhållas.

Verksamheten som Sala Silvergruva AB driver och området runt gruvan lockar årligen cirka 70 000 besökare till Sala och den ekonomiska vinningen av dessa besök är värdefulla för kommunen som helhet. De pengar som dessa besökare spenderar på att äta, tanka, handla på matvarubutiker eller på stan och liknande kommer övrigt näringsliv och dess anställda samt kommunen tillgodo. Vi har ett närliggande exempel i Norberg som kan vittna om hur näringslivet i stort föll kraftigt när det välkända Elsa Anderssons konditori brann ner och inte drog besökare till kommunen. Totalt sett är alltså Sala Silvergruva AB en plusaffär och därigenom positivt för Sala kommun och därför värt att satsa på.

Vad gäller den nyligen framtagna strategiska planen så var målsättningen att presentera denna offentligt under våren men av förklarliga skäl har annat fått fokus de senaste två månaderna. I och med den samhällssituation som nu råder drabbas förstås även Sala Silvergruva kraftigt och framtiden är ytterst osäker. Den strategiska planen är målsättningen på lång sikt, men tidsplanen behöver justeras och därigenom måste strategiplanen delvis ändras. Vi hoppas att vi får chansen att återkomma i frågan så snart som möjligt då en positiv framtid för Sala Silvergruva AB innebär en positiv framtid för Sala kommun och näringslivet i Sala. Den som vill ta del av strategiplanen i nuvarande tappning kan kontakta mig och få information om denna.

Jennie Hesslöw, vd Sala Silvergruva AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel