Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var ligger Heby kommuns satsning på gång- och cykelvägen?

Angående artikeln "Heby växlar upp – här banas det väg för bågen".

Reagerade på detta utdrag i texten: "Det finns däremot såväl idéer som bestämda satsningar i Heby. Den största som redan är på gång, är den om cykelleden som ska anläggas mellan Heby och Sala".

Jag skulle vilja veta var Hebys satsning i gång- och cykelvägen mellan Sala och Heby ligger? Mig veterligen så har Heby kommun inte varit intresserad av en gång- och cykelväg till Sala, det enda håll man tittat åt är Uppsala. Detta har framgått ganska klart i möten mellan Trafikverket, Region Västmanland, Region Uppsala, Sala kommun och Heby kommun. Trots detta så har Region Västmanland och Sala kommun drivit på för att denna gång- och cykelväg ska byggas och fått med sig Region Uppsala.

Kostnadsfördelningen ser ut enligt följande: Trafikverket 16 procent, Region Uppsala 17 procent, Region Västmanland 53 procent, Sala kommun: 14 procent, Heby kommun 0 procent.

Vet att Heby kommun kommer göra vissa investeringar för att kunna koppla ihop sitt eget G/C-nät med det som kommer, men i projektet gång- och cykelväg Sala-Heby har Heby inte satsat en krona och heller inte varit intresserade.

Nyfiken

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt från Marie Wilén (C), kommunalråd Heby:

Citatet ”Den största som redan är på gång, är den om cykelleden som ska anläggas mellan Heby och Sala.” är en sammanfattande text från Sala Allehandas reporter.

Heby kommun är intresserade av gång- och cykelväg (GC-väg) mellan Sala och Heby, men meddelade att vi inte ville betala för projektet. Heby kommuns främsta prioritering är en GC-väg mellan Morgongåva - Vittinge. Vi anser att den ger störst nytta för kommuninvånarna.

Heby kommun hade kontakt med Region Uppsala (RU) som har ett större ansvar för regionala cykelsatsningar än vad en kommun har, och de tog på sig ansvaret för finansieringen på den uppländska sidan. Det är vi mycket tacksamma för och ser fram mot detta cykelstråk.

Med ”många steg framåt” så nämnde jag även den färdigställda GC-vägen mellan Heby och Morgongåva, planeringen för fortsättningen Morgongåva till Vittinge, därefter en GC-väg mellan Harbo och Östervåla med flera.

Marie Wilén (C), kommunalråd Heby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel