Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Värt att bevara Sala Blåsorkester

Annons

Sala kommun och skolnämnden har beslutat att spara in 3 miljoner kronor på kulturen i Sala, ett ogenomtänkt beslut som blir ännu mera märkligt med tanke på att Kulturskolan i skolnämndens driftredovisning för 2018 i princip var den enda instansen som kunde presentera ett positivt resultat. Vilken annan ledning väljer att ta bort den enda delen i verksamheten som lyckas göra plusresultat?

Kommunen har ett strategiskt kulturprogram för åren 2017–19 där man bland annat kan läsa att man i Sala ska ”utveckla orkesterverksamheten på Kulturskolan, till exempel satsa på blås- och stråkinstrument, ensembletrappor…” ”… och säkra återväxten inom olika orkesterverksamheter”. Detta mål har Kulturskolan och Sala Blåsorkester uppfyllt genom att blåselever som hunnit spela några år har fått en plats i orkestern och där har kunnat skolas in i orkesterverksamhet med stöd och hjälp av de lärare från Kulturskolan som också finns med i orkestern.

Nu kommer detta mål inte längre att uppnås eftersom skolnämndens beslut innebär att Sala från och med juni i år står utan blåsorkester. På valborgsmässoafton håller Sala Blåsorkester sin sista konsert, på dagen 90 år efter att den för första gången gjorde ett uppträdande.

Under många evenemang året runt är Sala blåsorkester en viktig del och något som man både från kommunens sida och som medborgare räknar med. Studentmarschen nu i juni är ett sådant tillfälle där kommunens indragningar blir tydliga, visst blir det mindre festligt om årets studenter skulle bli de första som får tåga genom staden och runt torget utan ackompanjemang av orkestern?

Även musiken på nationaldagen, julkonserten och Händels Fyrverkerikonsert (som kommunen redan gör reklam för i broschyrer och utskick) har nu arrangerats för sista gången.

Att behålla orkestern och med den utbildningsmöjlighet för blåselever, PR för staden och musik på de årliga arrangemang som ordnas i Sala skulle kosta kommunen 15 000 kronor i månaden, en summa motsvarande till exempel en annons i Sala Allehanda och i sammanhanget givetvis inte mycket pengar.

Att hitta ett sätt att fortsätta finansiera orkestern borde inte på något sätt vara en omöjlighet. Vi vill uppmärksamma Sala kommuns ledning på hur mycket man faktiskt får för pengarna och att tänka kreativt för att hitta en lösning. Vi hoppas också att Salas invånare ser ett värde i orkestern och att ni tar kontakt med politikerna för att låta dem få veta om ni också vill behålla orkestern och allt som är associerat med den.

Ulf Rosén

Åke Johansson

Britt-Marie Ligne Carlsson

Catarina Lif

Henrik Seidel

Maria Melin

Styrelsen i Sala Blåsorkester

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel