Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vattentillgången i Sala kommun – blir det förbud?

Hur är det med vattentillgången i Sala kommun?

Kommer det att bli bevattningsförbud även denna sommar?

Nu kommer värmen och alla poolägare vaknar till liv. Det känns inte rättvist att poolägare nu fyller sina badbassänger och pooler med tusentals liter kommunalt dricksvatten medan koloniägare och villaägare sen under sommaren förbjuds använda kommunalt vatten för sina odlingar och trädgårdar.

Ytterligare skäl till att redan nu stoppa poolfyllningar är att MSB varnat för brist på kemikalier för rening av dricksvatten. Vatten är på väg att bli en rättvisefråga. Kommunens invånare måste i möjligaste mån dela lika på denna resurs. Kräver vissa hushåll tusentals extra liter vatten får de köpa det vattnet på annat håll. Kanske någon extrainkomst för brandskyddet. De kan fylla sina stora tankbilar med sjövatten och leverera till hushåll som vill fylla sina bassänger och pooler.

Inget dricksvatten i poolen

Anmäl text- och faktafel

Svar direkt:

Grundvattentillgången i Sala kommuns vattentäkter har sedan den regniga hösten 2019 återhämtat sig en del från de tidigare rekordlåga nivåerna.

Vi ser därför ingen anledning att rekommendera förbud eller restriktioner om hur dricksvattnet ska användas då flera av våra täkter även har fortsatt stigande nivåer. Vi har alltså goda förutsättningar att klara en sommar utan restriktioner även om dricksvatten även fortsatt ska ses som en ändlig resurs.

En extremt torr sommar eller nederbördsfattig höst kan ge nya förutsättningar.

Samtliga av de kommunala dricksvattenverken i Sala använder grundvatten som filtrerats naturligt genom isälvsavlagringar och uppfyller därmed kraven utan kemikalietillsatser. Vi doserar mindre mängder lut för att minska korrosionen i dricksvattennätet över tid. Anläggningen kan köras kortare perioder helt utan kemikalietillsatser.

Åsa Kling, chef på samhällstekniska enheten i Sala kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel