Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi agerar där vi kan mot granbarkborrar i skyddad skog

Skogsstyrelsen satsar nu stora resurser på att tillsammans med skogsbruket bekämpa angrepp av granbarkborre i våra skogar. Signaturen ”Bosse” (SA 5/2) undrar varför vi inte agerar mot angrepp i skog som är skyddad, till exempel i norra delen av Norrby socken.

Det finns olika former av skyddad skog. Naturreservaten hanteras av Länsstyrelsen medan Skogsstyrelsen hanterar, biotopskydd och naturvårdsavtal. Skyddad skog omgärdas av en egen lagstiftning som inte tillåter vilka åtgärder som helst eftersom syftet med skogen är att behålla och utveckla naturvärdena. Den måste vi ta hänsyn till och avvägningar måste göras från fall till fall. De åtgärder vi gör i skyddade områden får inte skada de naturvärden som staten en gång ersatt markägaren för att bevara.

Endast 0,4 procent av all skogsmark i länet omfattas av våra formella skydd och en stor del av det är dessutom lövskog. Den stora kampen mot granbarkborren står i produktionsskogen, det är där vi behöver lägga resurserna.

Jenny Stendahl, distriktschef Uppsala-Västmanland, Skogsstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel