Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kan bara gissa vilka enorma skador 20 miljoner kommer att göra

Kommentar till debattartikeln "Bästa Heby - varje dag lite bättre?" (SA 23/11).

Ännu en bra insändare om det mörker våra skolor befinner sig i. Snart är Sala lika långt ner i listan över "Bästa skolkommun" om inte ett mirakel inträffar eller att våra politiker inser att det måste satsas i stället för att sparas mer på skolan.

Ta besparingar någon annanstans den här gången!

Glöm inte bort att även förra året tvingades Salas skolor till besparingar på 25 miljoner. Då skalade man bort allt man kunde för att skona elever och lärare så mycket det bara gick utan att helt lyckas. Nu är den marginalen helt utplånad och kvar finns bara lärare och elever att ta ifrån. Salas högsta resultat i Bästa skolkommun 2020 var friska lärare. Baksidan är att många inte vågar sjukskriva sig då det inte finns vikarier att sätta in vilket drabbar de lärare som är kvar med större arbetsbelastning och ännu mindre stöd till de elever i behov vilket ökar stöket och minskar studieron för alla elever. Med det oket på sina axlar har vi snart inte heller friska lärare i Sala.

Det som fick Heby att sjunka som en sten var antal elever som inte klarade alla kunskapsmål i åk 9 och antal elever som inte fullföljde en gymnasieutbildning. Även Sala tappar i dessa kategorier och om de planerade besparingarna på 20 miljoner kommer att fullföljas kommer Sala med stor sannolikhet att störtdyka ännu mer än Heby. 2019 var det på Åkraskolan bara 29,3 procent av eleverna som gick ut med godkända betyg i alla ämnen. På Lärkbacksskolan var siffran 58,3 procent. Många fler låg på gränsen och kämpade. Alla de här eleverna som inte klarade kunskapsmålen ska om två år gå ut åk 9.

Hur många av dem kommer då att ha lyckats nå alla kunskapsmålen som tar dem vidare till gymnasiet när så mycket av stöd och lärare är tänkt att dras in?

Hur många elever som 2020 i åk 6 klarade alla kunskapsmål är i dag en hemlighet, så i vilken riktning utvecklingen i Salas skolor går är dolt i mörker.

Vi kan bara gissa vilka enorma skador 20 miljoner kommer att göra på bekostnad av våra barn och lärare.

Annika Palmqvist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel