Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÅC Danell misstolkar vår avsikt

Annons
Aguélimuseet har att förvalta ett nationellt intresse.

Replik. I en debattartikel i Sala Allehanda 16 juli driver Konstnärernas Riksorganisation (KRO) på i en rad konstnärsfrågor. Undertecknare är personer från såväl KRO riks som KRO Västmanland. Debatten vänder sig i första hand till Region Västmanland, samt till berörda kommuner i vårt län, med frågor som vi anser att allmänheten ska ha insyn i.

KRO:s avsikt med artikeln var, och är, att stärka konstfrågorna i länet. Vi skrev bland annat: ”Sala kommun och Region Västmanland borde även utveckla Aguélimuseet till ett professionellt museum med stor betydelse för Västerås, Bergslagen, Enköping och Uppsala.”.

ÅC Danell, konstnär och tidigare intendent vid Aguélimuseet, har i en insändare i SA 25 juli kritiserat KRO för att föra fram åsikten att Aguélimuseet inte är ett professionellt museum. En sådan kritik är att misstolka vår avsikt.

Aguélimuseet torde ha drivits på ett professionellt sätt utifrån de budgetramar som Sala kommun tillhandahållit för verksamheten. KRO Västmanland värdesätter högt det till viss del betalda, men framförallt ideella arbete som skett under årens lopp av många duktiga personer, ÅC Danell inräknad.

Det går dock inte att komma ifrån det generella faktum, att med ökade budgetanslag till en verksamhet, så finns goda möjligheter att öka professionalismen i verksamheten.

Om Aguélimuseet hade resurserna, kunde man investera i löner för utbildad och heltidsanställd personal, utställningsbudgeten, arvoden för utställande konstnärer enligt MU-avtalet. Museet kunde bestämma mer självständigt över sin verksamhet och analyser av utvecklingen kunde ske på betald arbetstid, etcetera.

Läsaren uppmanas i sammanhanget att ta del av Gregor Wroblewskis debattartikel i SA 14 juni.

Aguélimuseet har att förvalta ett nationellt intresse. Kommunens, Regionens och Statens uppgift är att se till att tillräckliga resurser ställs till förfogande för detta ändamål. Vi kan konstatera att de resurserna har Aguélimuseet ännu inte erhållit.

Gunnar Forsman, ordförande KRO Västmanland

Johnny Molton, styrelsemedlem KRO Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons