Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aguélimuseet inte professionellt?

Annons
ÅC Danell.

Sala Allehandas läsare har under våren och sommaren kunnat ta del av påståenden att Aguélimuseet inte är ett professionellt konstmuseum.

De företrädare från KRO (Konstnärernas riksorganisation red. anm.) som hävdar detta har jag aldrig mött under mina 17 år vid museet. De har inte vid något tillfälle kontaktat mig i ärendet. Även jag är medlem i KRO sedan 45 år. År 2001 när jag tillträdde min tjänst fanns museet i den olämpliga badhuslokalen.

Detta ändrade vi vid flytten till Täljstenen. Här fanns en modern klimatanläggning och full säkerhet.

Museet förvaltar och visar den Fribergska samlingen och förfogar över en stor donation från makarna Palm. Museet har gjort flera viktiga inköp under mina år vid museet, bland annat fyra centrala verk av Vera Nilsson.

Museets målningar av Ivan Aguéli och den utökade samlingen tidig modernism täcker väl sin tid, att en samling bör inte vara alltför spretig men vad kan vara mer professionellt än att visa våra riktigt stora modernister från tidigt 1900-tal.

En helt annan fråga är den att museet bör få en budget värd namnet så att det är möjligt att ha öppet under veckans alla dagar.

ÅC Danell, konstnär och tidigare intendent vid Aguélimuseet.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons