Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beijbom: Skjut inte på budbäraren, S

Annons
De ekonomiska resurserna och personalresurserna inom äldreomsorg och hemtjänst kommer inte att räcka till, skriver Beijbom.

Replik. Olof Palme brukade säga att verkligheten är vår värsta fiende. Han menade att vi inte får skönmåla, inte svartmåla. Vi måste utgå från verkligheten sådan den är. Bara då kan vi bygga ett bättre samhälle.

När jag i min krönika ”Dags att omförhandla samhällskontraktet” försöker ge en verklighetsbeskrivning av problemen och utmaningarna i den svenska välfärdsmodellen - då utmålas jag som orättvis och oansvarig av ledande socialdemokrater i Västmanland. Att skjuta på budbäraren är klassisk retorik. Jag tror mer på dialog och samtal.

Den svenska välfärden hotas av kompetensbrist, av kommunernas svaga ekonomi och växande skuldsättning, av den växande ojämlikheten och bristen på likvärdighet inom vård, skola, äldreomsorg, av ett växande antal fattigpensionärer eftersom utställda pensionslöften inte hållits.

De ekonomiska resurserna och personalresurserna inom äldreomsorg och hemtjänst kommer inte att räcka till. Våra äldre kommer inte att kunna få en värdig ålderdom, om inte vi barn avlastar den offentliga sektorn och tar ett eget ansvar för våra gamla föräldrar. Vård av egna föräldrar bör erkännas som samhällsnytta i likhet med vård av andras föräldrar i offentlig regi. En ersättningsmodell måste fastställas, i ett omförhandlat samhällskontrakt.

Ni politiker borde säga till oss väljare: ”Vi kan aldrig garantera en pensionsnivå som ger dig en pension som du själv är nöjd med. Du måste själv ta ansvar för din pension och pensionsspara. I gengäld får du göra avdrag för ditt pensionssparande”. Fastän staten inte klarar sina pensionslöften har Socialdemokraterna valt att beskatta pensionssparandet. Detta måste omförhandlas i samhällskontraktet.

Medborgarnas misstro mot välfärdsstaten manifesteras bäst av att 650 000 människor har en privat sjukvårdsförsäkring. Gruv 12:an i Kiruna, till exempel, har krävt och fått igenom i avtal med arbetsgivaren LKAB att samtliga gruvarbetare har en privat sjukvårdsförsäkring. Den som får vård i privat regi lämnar en ledig plats i landstingets kö. Självfallet måste privata sjukvårdsförsäkringar vara avdragsgilla för individer och småföretagare, i ett omförhandlat samhällskontrakt.

Den politiska eliten med Socialdemokraterna i spetsen har ställt ut många fler välfärdslöften än den offentliga sektorn kan hålla. Bättre att lova mindre men hålla det man lovar. Så är det mellan människor. Så borde det vara mellan staten och medborgarna. Samhällskontraktet måste omförhandlas.

Karl Beijbom, bokförläggare och journalist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons